Slovenija
2920 ogledov

Vlada odločila glede prvega moža policije

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Z današnjim soglasjem vlade policija po več kot letu dni dobiva vodstvo s polnimi pooblastili.

Vlada je na današnji seji podala soglasje k imenovanju Senada Jušića na mesto generalnega direktorja policije. Jušić je to funkcijo kot vršilec dolžnosti opravljal od 24. februarja letos. 

Jušićevo imenovanje na čelo policije sicer ni presenečenje, saj je ves čas veljal za favorita ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, ki je Jušića za prvega med policisti postavil nekaj dni po nastopu ministrske funkcije.

Lindav napovedoval tožbo

Na javni razpis za generalnega direktorja policije se je sicer prijavil tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki pa je že napovedal tožbo v primeru, da bo vlada na to funkcijo imenovala Jušića.

Slednjemu očita pomanjkanje vodstvenih izkušenj. Kandidat za generalnega direktorja policije mora namreč imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Jušić je med izkušnjami na vodstvenih delovnih mestih navedel delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Na notranjem ministrstvu sicer menijo, da Jušić izpolnjuje pogoje za vodenje policije, kot so navedli že marca letos, je po pravilih vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja.

Posebna natečajna komisija uradniškega sveta je sicer tako Jušića kot Lindava ocenila kot primerna kandidata za opravljanje funkcijo generalnega direktorja policije.

Ozadje in ohdod s funkcije Tatjane Bobnar 

Lindav je zeleno luč komisije dobil že lani poleti. Vlada Roberta Goloba je namreč prav Lindava na prvi seji ob nastopu mandata imenovala na čelo policije, sprva kot vršilca dolžnosti. Vedejevstvo mu je nato še podaljšala, tedanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa ga je predlagala tudi za direktorja policije s polnim mandatom, a imenovanje ni šlo skozi vladno sito, kar je na koncu botrovalo njenemu odhodu s funkcije.

Februarja letos je vodenje ministrstva prevzel Poklukar, vlada pa je dva dni za tem razrešila Lindava in na njegovo mesto imenovala Jušića.

begunci Slovenija Tujec hudo poškodoval policista. Policija: Gre za enkraten dogodek

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 02:16 08.september 2023.

    Pa da vidimo kaj se bo dogajalo s policijo pod novo taktirko.

  • pravičnik77 20:38 07.september 2023.

    lindav nima šans, ker se ne piše na ić. zal toda resnično... predvsem v JS je ić skor pogoj za visok položaj, slovenci nimamo šans, ne glede na to kako dobri so.

  • Ender3 19:07 07.september 2023.

    Že samo dva možna kandidata je vprašljivo. Lindav je vsekakor profesionalec. Ta minister pa ne bi smel nikoli biti na položaju, ker je popoln diletant. In on je odločevalec, halooo.