Slovenija
23098 ogledov

Dobre novice za javne uslužbence

Boštjan Koritnik Saša Despot Nekdanji minister Boštjan Koritnik
Javni uslužbenci se lahko veselijo, vlada odpravlja varčevalne ukrepe.

"Vesel sem, da je vlada sprejela predlog dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021, ki javnim uslužbencem prinaša odpravo nekaterih preostalih varčevalnih ukrepov, višji regres za letni dopust, hkrati pa odpravlja dve zelo pomembni administrativni oviri," je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

S potrditvijo dogovora bi sprostitev varčevalnih ukrepov lahko začela veljati s 1. junijem.

Kaj bo novega?

Višina letnega regresa se dviga na 1.050 evrov. Regres bo izplačan v dveh delih, prvi del 4. junija, drugi del pa z majsko plačo.  

Regres za prehrano med delom bo znašal po novem 4,30 evra, doslej 3,99 evra.

Dnevnice za službena potovanja v Sloveniji se nekatere vzpostavljajo oz. segmentirajo. Doslej je veljalo 16 evrov le za dnevnice za službena potovanja v državi nad 12 ur. Sedaj so trije razredi, v omenjenem najvišjem razredu je dnevnica 21,39 evra.

Pri jubilejni nagradi se upošteva az pridobitev pravice do te nagrade tudi delovna doba pri koncesionarjih, ki opravljajo dejavnost v mreži javne službe.

Usklajevanje zneskov – do sedaj je veljalo, da se višina regresa za prehrano usklajuje vsakih 6 mesecev z rastjo cen prehrambenih izdelkov. Odslej se bodo tudi preostali zneski – to je nadomestilo za ločeno življenje, dnevnice za službena potovanja v državi, jubilejne nagrade in solidarnosnt epomoči enkrat letno uskladile z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Sprememba se obeta tudi na področju obračuna kilometrine za uporabo lastnega vozila. Uvaja se enotna tarifa, v višini 30 odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina za prevoženi kilometer.

Povračilu stroškov prevoza z dela in na delo se določi v višini 10 odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina za prevoženi kilometer. Hkrati pa to izplačilo ne more biti nižje od 30 evrov, izplača pa se glede na dejanski število prihodov in odhodov na delo. V primeru nakupa karte za javni prevoz se zaposlenemu upošteva ta strošek. Pri ugotavljanju razdalje se upošteva najkrajša varna pot.

Spreminja se višina nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse. Študenti bodo odslej prejeli 172 evrov mesečno, prej 97 evrov, za dijake 86 evrov mesečeno, doslej 47 evrov.

Izplačilo plač bo po novem izvedeno na deseti delovni dan v mesecu.

Podrobnosti bodo predstavili ob podpisu, ki je predviden za petek popoldne, je dejal minister.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • kapibara1 12:50 28.maj 2021.

    Za nas "Lppepejevce" je to obračunavanje prevoza slabše.. ! Raje naj enostavno ukinejo nadomestilo za prevoz, kdo ti bo pa še plačal, da prideš do njega, da ti da še plačo..

  • Avatar drecos
    drecos 20:16 27.maj 2021.

    za lenuhe je vse prevec, se znizat bi jim blo potreba za sminkanje in igranje igric

  • eminenca 20:06 27.maj 2021.

    vse ob pravem času, en dam pred shodom je treba deliti bombončke, pa piškotke, pa tortice ... ja, tako se dela, pa naj stane kar hoče