Slovenija
69 ogledov

Vlada odprla vrata za 3000 delovnih mest

magna steyr magna steyr
Vlada je sprejela predlog zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v Občini Hoče – Slivnica. Gradbeno dovoljenje za prvo fazo projekta v Hočah naj bi pridobili do 1. julija 2017.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po seji vlade povedal, da država potrebuje ta zakon, da zmanjša zaostanek za državami, ki so Sloveniji na tem področju konkurenčna. V nasprotnem primeru je pričakovati povečevanje razkoraka. »Moramo se lotevati velikih investicijskih projektov,« je dejal Počivalšek. 

Vlada je v predlog zapisala, da je njegov sprejem potreben, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države. Kot so zapisali, bo sprejem predloga zakona skrajšal roke za pridobivanje nepremičnin, potrebnih za izvedbo strateške investicije.

V primeru da do tega ne pride, bo izgubljena priložnost za strateško investicijo na problemskem območju z visoko brezposelnostjo, ki bi ustvarila veliko število novih delovnih mest, kar bi pozitivno vplivalo tudi na proračun.  

Najmanj 1000 delovnih mest in 100 milijonov evrov

Z omenjenim zakonom vlada opredeljuje strateško investicijo kot investicijo, ki bo dala najmanj 1000 delovnih mest, ki bo zagotovila ohranitev projekta najmanj deset let in bo presegla vrednost 100 milijonov evrov. Takšna investicija bo seveda vplivala tudi na pospeševanje gospodarske rasti in gospodarski razvoj. 

Do zemljišč v skrajnem primeru z razlastitvijo

Predlog kot skrajni ukrep predvideva tudi razlastitveni postopek, če ne bi pridobili nepremičnin s prodajo. Vlada se je zato odločila, ker bi zaradi nerealiziranega investicijskega projekta gospodarska škoda nastala ne le lokalni skupnosti, temveč celotni državi. Zakon vsebuje tudi ustrezne varovalke in predvideva vrnitev razlaščenega zemljišča, v kolikor se strateška investicija ne uvede v roku petih let. 

Počivalšek je sicer napovedal, da bo država zemljišča pridobila na tri načine, in sicer z odkupom, z zagotovitvijo nadomestnih zemljišč, v skrajnem primeru pa se bo poslužila tudi možnosti razlastitve. 

V Hočah 3000 delovnih mest

Za zemljišče v občini Hoče-Slivnica naj bi se zanimal avstrijski avtomobilski gigant Magna Steyr, ki naj bi tam odprl ličarski obrat. Posledično naj bi se odprlo okoli 3000 novih delovnih mest. Počivalšek napoveduje, da bi gradbeno dovoljenje za prvo fazo lahko dobili do 1. julija prihodnje leto.

Izbrana lokacija v velikosti približno 100 hektarov v celoti ustreza vsem zahtevam za vzpostavitev proizvodne cone. Analiza možnost izvedbe infrastrukturnih priključkov je pokazala, da je možno izvesti vse zahtevane priključitve z dograditvijo obstoječih sistemov. Lokacija je tudi izven posebnih varstvenih režimov razen varovanja podtalnice, območja bivanja pa so toliko oddaljena, da je ob izvedbi ustreznih omilitvenih ukrepov v samem območju dejavnosti, pričakovati vplive pod mejo sprejemljivosti na posameznem področju okolja, je zapisano v dokumentu, ki ga je pripravila vlada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:37 18.november 2016.

    Najboljšo kmetijsko zemljo bomo spremenil v industrijsko cono. To je možn sam v Sloveniji. Butale.

  • Žurnalček 21:14 17.november 2016.

    Mariborčani jokajo , da jim je vsa industrija propadla ! Očitno ni , ko pa morajo za novo fabrko iskati novo zemljišče , kot da tovarniških zapuščenih zemljiš v MB nimajo !

  • Ludvik Miholic 18:16 17.november 2016.

    KAJ KOMAJ 2017 GRADBENO DOVOLENJE NA SVEDSKEM BI DOBIL V ROKU DVA MESECA TA DELODAJALEC TAKO MU PRIPOROCAM CIM PREJ IZ SLOVENIJE TUKAJ SE TI SLABO PISE