Slovenija
21 ogledov

"Vlada pljuva v lastno skledo"

Goran Lukić Irena Herak/ Finance
Znižanje nadomestila za brezposelnost ne pride v poštev, tega sindikati ne bomo dopustili, je na današnji tiskovni konferenci v odzivu na vladne predloge odločno zatrdil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič

Odločitev vlade, da zadrži predlog o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, je sicer označil za dobro sporočilo, a hkrati dodal, da to še ne pomeni, da se mu je vlada odpovedala.

Kolegij predsednika DZ se je sicer danes odločil, da še ne potrdi zahteve vlade po nujni obravnavi tega zakonskega predloga. V parlamentu naj bi počakali na dogovor s socialnimi partnerji, prva priložnost za to pa bo že petkova seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

"Gre za ljudi, ki so največje žrtve te krize, saj so izgubili delo in upanje," je dejal Semolič in opozoril, da je to tudi socialna skupina, ki jo bo najbolj udaril dvig DDV. "To je skupina, ki ne varčuje, saj živi iz rok v usta."

Ne strinjajo se z vlado

Kot je opozoril izvršni direktor ZSSS Andrej Zorko, je cilj sindikatov, da se rešitev išče v dialogu. Na petkovi seji ESS bodo zato sindikati predstavili svoje predloge glede obravnavanih tem, glede znižanja nadomestil pa ostajajo neomajni. Vlada je predlagala triodstotno znižanje nadomestila, ki mu sindikati ostro nasprotujejo.

Zorko je kritičen tudi do vladnega predloga o davčni razbremenitvi začasnega in občasnega dela upokojencev s 25 odstotkov na tri odstotke. "Nasprotujemo tako drastičnemu znižanju, saj lahko občasno in začasno delo predstavlja nelojalno konkurenco rednim zaposlitvam."

Vlada je po njegovi oceni tako še pred uvedbo instituta začasnega in občasnega dela upokojencev, ki stopa v veljavo 1. julija, ocenila, da ni privlačen za upokojence in delodajalce, kar naj bi sicer spremenila davčna razbremenitev.

"Vlada pljuva v lastno skledo"

Znižanje davkov za začasno in občasno delo upokojencev bo imelo za posledico tudi zmanjšanje sredstev za štipendije, je opozoril izvršni sekretar ZSSS Goran Lukić. Sredstva v skladu za štipendije so namreč odvisna od plačanih davkov za začasno in občasno delo upokojence. "Vlada dejansko pljuva v lastno skledo," je opozoril Lukić.

Zorko je sicer opozoril tudi, da je vlada s sprejetjem besedila osnutka zakona na petkovi dopisni seji kršila lasten dogovor iz marca letos in tudi svoj poslovnik.

"Dogovor med koalicijskimi strankami izrecno navaja, da bo javnost vključena v oblikovanje predpisov, kar je zdaj kršila. Nič se ni posvetovala s socialnimi partnerji. Izgovarjanje na pakt stabilnosti pomeni zgolj sprenevedanje," je dejal Zorko.

Komentarjev 7
  • Kranjica 21:54 26.junij 2013.

    Dragi sindikalisti, hoteli ste to vladoDragi sindikalisti, kaj sploh hoćete? Uspešno ste pomagali rušiti vlado JJ, sedaj pa ste dobili, kar ste hoteli!

  • vest 19:43 26.junij 2013.

    Zakaj pa je potrebno razbremeniti - zmanjšati davke za začasno in občasno delo upokojencev. Verjetno bi se za taka dela potegovali tudi brezposelni. Poskrbite za primerno obdavčitev (primerjalno) vseh dohodkov in tega ne spreminjajte vsakega pol leta. Zmanjšajte pa razne ...prikaži več direktorate, ki so rasli kot gobe po dežju od 91 dalje.Veliko se bo lahko privarčevalo.

  • kreten 19:18 26.junij 2013.

    Ma porkamadona,vsi ste leta91 leteli na plebiscit za osamosvojitev slovenije,a takrat smo rekli travo bomo zrli ce bo treba,zdaj jo pa zremo in zrli jo bomo se 30 let, a ne vidite da nas vsi jebejo v mozak,mi smo pa ...prikaži več tiho ko lulcki,ma otrgal se mi bo