Slovenija
21 ogledov

Vlada potrdila predlog socialnega sporazuma

Stavka 18. aprila 2012 Boštjan Tacol
Vlada je na današnji dopisni seji potrdila besedilo vladnega predloga vsebine socialnega sporazuma 2012-2016, ki so ga na podlagi izhodišč pripravila pristojna ministrstva.

Besedilo bo vlada posredovala Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS), so sporočili z ministrstva za delo. Podpis izhodišč za sporazum so sicer danes napovedali tudi v Pergamu.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so v sporočilu za javnost spomnili, da je bilo treba v skladu z dogovorom med socialnimi partnerji vsebine socialnega sporazuma predlagati v 14 dneh po podpisu izhodišč. Socialni partnerji so jih podpisali 3. aprila.

"Edina trajna rešitev je gospodarska rast"

Edina trajna rešitev za Slovenijo je gospodarska rast, je poudaril predsedujoči ESS in generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. Tako so delodajalci izpostavili pomen ukrepov za spodbujanje gospodarske aktivnosti, novih delovnih mest in tujih investicij. Delodajalci sicer opozarjajo na nujnost ukrepov, saj "denarja ni in ga ni kje vzeti".

O dosedanjem poteku seje je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav dejal, da poslušajo nasprotovanje "vsemu, kar je predlagano". "Nasprotovati vsemu se ne da. Mi potrebujemo spremembe, prihranek, da nastavimo trend uravnoteženja javnih financ do leta 2015," je dejal.

"Sindikati z več predlogi kot delodajalci"

"Današnja seja je korak naprej," je na novinarski konferenci ocenil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Milan Utroša. Kljub temu je bil kritičen, ker predlagani zakon obravnava le ukrepe na odhodkovni strani proračuna. V tej luči je ocenil, da so sindikati za razliko od delodajalcev podali veliko predlogov na obeh straneh, tudi prihodkovni.

Četudi je namreč vladna stran na seji pokazala pripravljenost na določene spremembe predloga zakona, klasičen socialni dialog po njegovih besedah ni več mogoč. Zakon je namreč že v državnozborskem postopku. "Žogica je na strani vlade. Današnja oblika zakona za sindikalno stran ni sprejemljiva. Budno bomo spremljali, kateri naši predlogi bodo upoštevani v nadaljnjih korakih," je napovedal.

Kje vse vlada namerava varčevati

Predlagani ukrepi se nanašajo na notranje varčevanje s spremembami organizacije in iskanjem prihrankov pri delovanju države, na prilagoditve v delovanju javnega sektorja tako pri plačah javnih uslužbencev kot stroških v zdravstvu in izobraževanju ter na zmanjšanje investicij in poseg v prejemke na trgu dela in socialne varnosti.

Z namenom, da bi povečali število opravljenih delovnih ur tako v javnem sektorju kot v gospodarstvu, 2. januar in 2. maj ne bi bila več dela prosta dneva.

Državni zbor bo predlog zakona obravnaval skupaj z rebalansom. Vlada predlaga, da državni zbor (DZ) zajeten dokument obravnava po nujnem postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.