Slovenija
3043 ogledov

Vlada potrdila Šarčev predlog, v Bruselj pošilja Lenarčiča

Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič Žurnal24 main
Koalicija: Liberalni četverček spet preglasoval SD.

Ministri so na današnji seji vlade potrdili predlog Marjana Šarca, ki je za komisarja v Evropski komisiji predlagal veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča. Šarec se pri tem s koalicijskimi partnericami ni posvetoval, kandidata je izbral sam. 

Proti glasoval samo SD

Ministri stranke SD so glasovali proti Šarčevemu kandidatu. Iz SD so že včeraj sporočili, da kandidata ne podpirajo. "Kandidat ni takšen, da bi užival našo podporo, kar se bo videlo na vseh glasovanjih," so zapisali. Ministri ostalih kolicijski strank so glasovali za Šarčev predlog, predsednica SAB Alenka Bratušek je manjkala. Izid glasovanja je bil torej 13 proti 3.   
 

Marjan Šarec Besni v koaliciji Slovenija SD ostro proti predlogu Marjana Šarca: Rušite koalicijo

Ministri SD glasovali proti

Tudi po današnjem srečanju predsednikov koalicijskih strank, si SD, ki je vztrajal, da je treba na komisarsko mesto imenovati nekoga, ki se je pomeril na volitvah, ni premislil. Šarec je sicer poudarjal, da je imenovanje nadstrankarskega kandidata glede na rezultat majskih evropskih volitev do koalicijskih strank pravičen. "Predlog, ki ne upošteva demokratične legitimnosti kot ključnega merila, je za nas nesprejemljiv," pa so mu odgovarjali v SD. Njihova glavna adutka je bila Tanja Fajon, preferenčna zmagovalka evropskih volitev.  

"Naše mnenje je, da moramo narediti več, da bodo državljani Evrope imeli večje zaupanje v evropske institucije, zato spodbujamo, da se kandidati prestavijo javnosti, temu so namenjene kampanje za evropske volitve," je po seji vlade dejala ministrica za pravosodje Andreja Katič, SD.

Marjan Šarec Slovenija Šarec s kritiki obračunal na Facebooku

Šarčev predlog sprejet s preglasovanjem

LMŠ, SMC, SAB in DeSUS so tako pri vladnih odločitvah že tretjič preglasovale koalicijsko partnerico SD. Prvič se je to zgodilo pri priznanju Juana Guaidoja za predsednika Venezule, čemur je SD nasprotova, nato pa je bil SD preglasovan še pri odločanju o ukinitvi dodatka za aktivnost. SD je ukinitvi nasprotoval.

"Odgovornost predsednika vlade je, da skrbi za trdnost in zaupanje v koaliciji," so včeraj poudarili v SD. Šarec pa je medtem izrazil upanje, da do preglasovanja ne bo prišlo. "Upam, da do preglasovanja ne bo prišlo. Če bo pa do glasovanja prišlo, bodo pač šteli glasovi, to je demokracija," je včeraj dejal na novinarski konferenci.  

Šarec brez rezervnega scenarija

Vlada bo zdaj predlog kandidata za komisarko mesto poslala v DZ, kjer bo moral kandidat opraviti predstavitev pred odborom za zadeve EU. Njegovo mnenjeza vlado ni zavezujoče. Ta bo predlog nato posredovala v Bruselj novi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in če ga bo ta sprejela v svojo ekipo, bo moral Lenarčič prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Kot je znano, von den Leyeva poziva države članice, da omogočijo sestavo spolno uravnotežene komisije, večina držav, ki so doslej predlagale kandidate pa so predlagale moške. Marjan Šarec glede tega sprašuje "zakaj pa bi morala biti vedno Slovenija tista, ki uboga", rezervnega scenerija v primeru, da von der Leyenova zavrne njegovega kandidata pa nima. 

Komentarjev 10
  • Gandolf 14:11 18.julij 2019.

    Uf samo da niso izbral Katićke,Tomićke.al pa ubrisanega Karla.

  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 13:28 18.julij 2019.

    [ Njihova glavna adutka je bila Tanja Fajon … ] Čestitke g. Šarcu. Resno sem bil v skrbeh, ali naj se preselim v belgijsko prestolnico, da dojamem … kr neki.

  • alfagirl 12:20 18.julij 2019.

    Vsem gre predvsem za svoje stolčke.