Slovenija
3318 ogledov

Vlada potrdila to spremembo glede elektronskega cestninjenja

Vinjeta vožnja avtocesta promet Andrej Leban
Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o cestninjenju, ki nekoliko zamika celovito uvedbo elektronskega sistema cestninjenja.

Elektronski sistem cestinjenja naj bi po prvotnem predlogu zaživel s 1. decembrom, zdaj pa bodo takrat na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna kolesa, tedenske in mesečne pa šele februarja 2022. Do zamika uvedbe celovitega sistema prihaja zaradi zamude pri sklenitvi pogodbe z izbranim izvajalcem, slovaškim Skytollom, do katere je prišlo zaradi dveh vloženih revizijskih zahtevkov. Oba sta bila sicer zavrnjena kot neutemeljena.

Glede na vse aktivnosti, ki so potrebne za uvedbo elektronske vinjete, bo Skytoll do 1. decembra letos tako vzpostavil cestninjenje z letno in polletno elektronsko vinjeto. Gre za dolgoročne vinjete, ki jih uporabljajo zlasti pogosti uporabniki cestninskega omrežja, pri čemer je treba upoštevati, da so letne vinjete za leto 2021 veljavne do 31. januarja 2022, zato je pričakovati, da se bodo ti uporabniki v večini primerov odločali za nakup letne elektronske vinjete ob izteku veljavnosti letnih vinjet za leto 2021 (razen v primeru npr. nakupa novega avtomobila ali menjave avtomobila).

Ob upoštevanju dejstva, da so polletne vinjete predvidene zgolj za motorna kolesa in da se lastniki motornih koles praviloma odločajo za njihov nakup v pomladnih mesecih (trajanje motoristične sezone je omejeno na okvirno šest mesecev), ni pričakovati posebnega interesa za njihov nakup v zimskih mesecih, ocenjujejo na infrastrukturnem ministrstvu.

Skytoll bo uspel zagotoviti celovit in učinkovit nadzorni sistem elektronskih vinjet šele s 1. februarjem 2022, zato bo Dars v vmesnem obdobju, torej od 1. decembra letos do 1. februarja prihodnje leto, izdajal tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepke, enako kot zdaj.

Vinjeta za leto 2021 To ni šala! Avto Razkrivamo barvo Darsove vinjete za 2022 (ni šala!)

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • kapibara1 12:27 03.september 2021.

    Plačilo cestnine po prevoženih kilometrih !!

  • LetherHossen 07:28 03.september 2021.

    Se pravi, da sistem ne bo delal vsaj do 1.3.2022 in nakup letne vinjete pred tem datumom je brca v temo, ker ne bo sistema s katerim bodo to preverjali na cesti ...

  • molka 22:23 02.september 2021.

    briga me za ta makedam zastojev nit ce mi oni plačajo se nočem gor peljat