Slovenija
7253 ogledov

Vlada predlog poslanke SDS zatrla že v kali

Jelka Godec Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade.
Ne bodo podprli Muzeja žrtev komunizma.

Vlada je odgovorila na poslansko pobudo Jelke Godec, v kateri je predlagala, naj se Slovenija pridruži podpori projekta Fundacije za spomin na žrtve komunizma - Muzeju žrtev komunizma v Washingtonu "in ob tem ponudi potrebno finančno podporo, s čimer bi izrazili spoštovanje do žrtev komunizma, enega od totalitarnih in avtoritarnih režimov, ter svojo zavezanost miroljubni in uspešni Evropi".

Projekt so podprle že Poljska, Madžarska, Estonija, Latvija, Litva in nazadnje Romunija, so ob tem spomnili v SDS.

Vlada: Ni strokovne podlage, fundacija je v zasebni lasti

A vlada je predlog zatrla že v kali. Zakaj? "Omenjena fundacija po dosegljivih podatkih deluje na področju izobraževanja in ohranjanja spomina na žrtve komunističnih režimov, je v zasebni lasti, vir njenega financiranja pa so tudi donacije. Muzej nima zaposlenega strokovnega kadra in ni akreditiran kot član Ameriške zveze muzejev (angleško American Allience of Museums), ni ga niti med člani mednarodne muzejske organizacije ICMEMO (angleško International Committee of Memorial Museums in Remembrance of the Victims of Public Crimes), ki združuje memorialne muzeje, posvečene spominu na žrtve grozodejstev. Zato s strokovnega stališča kot stališča javnega financiranja težko upravičimo kakršnokoli morebitno donacijo države," so pojasnili.

Ob tem so spomnili, da ministrstvo za kulturo zagotavlja proračunska sredstva za delovanje enajstih nacionalnih muzejev in galerij ter sredstva za izvajanje javne muzejske službe v 36 muzejih in galerijah, katerih ustanoviteljice so občine.

"Tako s strokovnega kakor tudi iz finančnega vidika, ter vzlic dejstvu, da fundacija ni neposredno povezana s Slovenijo, vlada projekta finančno ne more podpreti."

Podprli pa bodo delovanje Fundacije Auschwitz-Birkenau, tudi finančno

Pojasnili pa so, da bo Slovenija "strokovno in finančno podprla delovanje Fundacije Auschwitz-Birkenau in namenila sredstva za ohranitev spomina na 2300 Slovenk in Slovencev, ki so bili nasilno deportirani v to zloglasno koncentracijsko taborišče".

Za to so že zagotovili sredstva v višini 160.000 evrov.

So pa ob tem dodali, da "potekajo postopki za sklenitev mednarodnega sporazuma z drugimi državami naslednicami nekdanje SFRJ, da se skupna razstava, ki je v tem mednarodnem spominskem muzeju žrtev totalitarizma stala med leti 1963 in 2009, ponovno obudi in na sodoben način izpostavi judovsko dediščino na tleh nekdanje Jugoslavije, usodo pobitih in zgodbe preživelih ter odpor proti okupatorju".

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 85
  • Pierre 16:48 15.april 2023.

    V sekti SDS je polno komunistov, Janez, Vinko, Milan....?????

  • leonardo 10:29 15.april 2023.

    Kaj godec, ne gre pa ne gre, če se še tako trudite v vašui sekti! Vaši godci niso uglašeni!

  • sandi76 21:40 14.april 2023.

    Nehajte že s tem, koliko škode je naredil komunistični režim. Sedanji vampirski kapitalizem je pa balzam za vaše dušice in neskončna sreča za ljudi ???