Slovenija
3 ogledov

Vlada prižgala zeleno luč višjim položnicam za elektriko

slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun Boštjan Tacol
Vlada je izdala uredbo, v skladu s katero gospodinjtvom sledijo višji računi za elektriko.

Vlada je izdala Uredbo o  načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (Uredba OVE),” sporočajo na spletni strani vlade.

Kot smo mediji poročali že pred časom, se shema za subvencioniranje obnovljivih virov energije napaja iz prispevka za obnovljive vire, ki ga prek položnic za elektriko plačujejo vsi porabniki elektrike. Na ministrstvu za infrastrukturo so že zadnjih nekaj mesecev usklajevali novo shemo, ki jo je danes obravnavala vlada.

Tako, kot smo poročali, gospodinjstva in del gospodarskih subjektov bodo za elektriko plačevala več. Prispevek za obnovljive vire energije se bo namreč zvišal, s čimer se bo natekel dodaten denar za nove subvencije.

Kot je po seji vlade povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, do večje obremenitve gospodinjstev in dela gospodarstva prihaja zaradi razbremenitve energetsko intenzivnih podjetij. Ta je nujna zaradi uskladitve z evropskimi smernicami, ki urejajo oprostitve tega dela gospodarstva. “V Nemčiji, denimo, so že oprostili plačil energetsko intenzivna podjetja, zato je bilo nujno, da smo to uredili tudi v naši državi, da na ta način zagotovimo konkurenčnost the podjetij, ki so pretežno izvozno naravnana.

Minister Gašperšič je še poudaril, da bo povprečno gospodinjstvo z obračunsko močjo sedem kilovatov plačevalo 1,35 evra več, kot doslej. “Torej 15 evrov letno,” je povzel minister. 

Komentarjev 10