Slovenija
24304 ogledov

Vlada raztrgala Janšev zakon, pripravlja se tole ...

15. vlada RS, vlada Robert Golob Vlada RS
Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča napisan tako slabo, da je neizvedljiv. "Do danes še niti en prebivalec Slovenije po tem zakonu ni dobil kredita," je povedal danes v DZ. Namesto tega na ministrstvu pripravljajo stanovanjsko shemo, ki jo bodo predstavili v kratkem.

Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki ga je DZ sprejel letos spomladi pred aprilskimi volitvami, določa jamstva države mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjske problematike. Posojila s tem jamstvom od 5. novembra nudijo banke, ki so se odzvale na julija objavljeno povabilo SID banke k oddaji ponudb za dodelitev jamstvene kvote.

Od skupaj 300 milijonov evrov predvidene letne vsote so razdelili 28 milijonov državne jamstvene kvote. "Izplen je nikakršen," je danes v DZ dejal Boštjančič. Na podlagi zakona ni bilo podeljeno še niti eno posojilo, za 300-milijonsko letno kvoto pa so izkazale zanimanje le tri banke in ena hranilnica v skupni višini 28 milijonov evrov, je dodal.

O izvajanju zakona je finančnega ministra vprašal Andrej Hoivik. "Kakšno je stališče vašega ministrstva glede modela državnih pomoči pri nakupu lastnih stanovanj za mlade," je zanimalo poslanca SDS, ki je vprašal še, ali vlada predvideva še kakšne spodbude za mlade pri prvem reševanju stanovanjske problematike.

Boštjančič je odgovoril, da so banke sicer poročale o večjem povpraševanju po teh posojilih s strani potencialnih posojilojemalcev, a je bilo to po njegovem mnenju predvsem posledica medijskih objav o novem zakonu. "Splošna ugotovitev je, da je bil zakon o jamstveni shemi za mlade kljub številnim pripombam in opozorilom ministrstva za finance sprejet tik pred volitvami izključno s političnim motivom in zavajanjem volivcev," je poudaril.

Da jamstvena shema ni zaživela, je po njegovem mnenju krivo predvsem dejstvo, da posojilojemalec, ki mu banka lahko odobri zaprošeni znesek posojila po redni ponudbi, pravzaprav ni upravičen do posojila z jamstvom. Drug pomemben razlog je, da zakon zahteva 20 odstotkov lastne udeležbe, pri čemer taki posojilojemalci sploh nimajo dovolj lastnih sredstev, je dodal.

Zakon je po njegovih besedah tako slab, da se ga niti ne izplača popravljati. Bodo pa skupaj z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili stanovanjsko shemo, o kateri je v DZ govoril že pred meseci in naj bi pospešila gradnjo stanovanj. Predstavili jo bodo v nekaj tednih.

Komentarjev 41
  • Albatroz 00:15 15.december 2022.

    Z neba nič me pade, prvo si v najemu šparaš in paziš da imaš za 20% potem pa boš lahko kupil stanovanje, tisti ki pa je vedno v bolniški ali pa mu šparanje ni vrlina pa niti kredita ne bo odplačeval.

  • mirror 19:34 14.december 2022.

    A za izgube HSE se je pa hitro našlo 500 milijonov...

  • lojs 19:02 14.december 2022.

    se pa res čudim, da bi vlada sds sprejela kakšen pameten zakon , to bi bilo v nasprotju z vso logiko