Slovenija
4811 ogledov

Vlada s ponedeljkom uvaja te spremembe

Ljubljana Profimedia
S ponedeljkom se dodatno sprošča opravljanje dejavnosti. Ukrepi bodo blažji v gostinstvu in kongresni dejavnosti.

Vlada je na današnji seji, ki je v okviru obiska podravske regije potekala na Ptuju, sklenila, da s ponedeljkom dodatno sprosti ukrepe pri opravljanju dejavnosti.

S ponedeljkom bodo lahko igralnice delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih. Prav tako je vlada sprejela odločitev, da ne bo več potrebno zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v poslovnih prostorih oz. trgovskih centrih.

V gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ne bo več potrebno nošenje mask v notranjosti.

Sproščanje v gostinstvu in kongresni dejavnosti

Igralni saloni lahko od prejšnjega ponedeljka ponujajo do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest, po novem pa te omejitve ne bo več. Prav tako ne bo več obveznosti zagotavljanja trimestrske razdalje med mizami v lokalih in nošenja mask v notranjosti.

Pri opravljanju kongresne dejavnosti je trenutno število oseb v zaprtih javnih prostorih oz. na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omejeno na do 75-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč, med osebami pa mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Na kongresih bodo lahko zasedena vsa sedišča, je danes sporočil Počivalšek.

Zeleni fazi na državni ravni ustrezamo tudi po evropskih kriterijih, ki upoštevajo 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev. A ker je Slovenija na zemljevidu ECDC razdeljena na dve statistični regiji, vzhodno in zahodno, je pol države obarvane zeleno, pol pa oranžno. Znižalo se je tudi sedemdnevno povprečje okužb. Ob 2.029 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 47 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 2,3 odstoten. 

Ni omejitev pri procesu športne vadbe

Prav tako ni več omejitev pri procesu športne vadbe. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov ne predpisuje več omejitev pri procesu športne vadbe, športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske.

Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji sprošča pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščine.

V teh primerih PCT še naprej obvezen

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Pogoj PCT bo tudi v prihodnje še vedno potreben pri zaposlenih oz. osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v storitvah higienske nege (npr. storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura) ter nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).

Pogoj PCT bodo še vedno morali upoštevati pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo, sejemski dejavnosti, kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač, nastanitvenih storitvah ter storitvah nočnih klubov in diskotek, kjer obratovalni čas ostaja od 5. ure zjutraj do polnoči.

Spremenjen i odloki bodo veljali od 5. do vključno 11. julija.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Novi podatki: Upadanje epidemije se upočasnjuje!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Solton 15:23 30.junij 2021.

    uživajte dokler lahko, dolgo ne boste...4.val se bliža z veliko hitrostjo, tko da se kr prpravte...

  • lada 15:08 30.junij 2021.

    a je zoki-spoki že crknu in pred tem vrnil pokradene miljone - jebo te ti to, ki ima posrano rito ?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:47 30.junij 2021.

    Super, da se sproščajo ukrepi, se pa pri nas to spet dela brezglavo, za posledice spet ne bo nihče odgovarjal, ludje pa zmedeni, ker dejansko ne vemo kaj smemo in kaj ne.