Slovenija
24 ogledov

Vlada še brez enega ministra

Odstop Tomaža Gantarja
1/5
Anže Petkovšek
Predsednici vlade posredoval odstopno izjavo.


Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes dopoldne predsednici vlade Alenki Bratušek posredoval odstopno izjavo. Kot razlog za svojo odločitev navaja nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema, saj da ni rešitve, ki bi bila učinkovita in bi zadovoljila vse. "Uresničil sem napoved, ki sem jo dal pred meseci," je povedal na novinarski konferenci. "Odstop je nepreklicen."

Pravi, da ima zdravstveni minister v vladi absolutno premajhno politično moč. "Če bi tako vodili občino, ne bi naredili nobenega pločnika," je dejal Gantar, sicer nekdanji župan Pirana.


V odstopni izjavi je zapisal, da "obstaja veliko pogledov različnih 'poznavalcev zdravstva', ki v imenu javnega zdravja zavirajo kakršnokoli učinkovito spremembo". Prepričan je, da je v interesu "teh poznavalcev zdravstva", da se v zdravstvenem sistemu nič ne spremeni, razlike znotraj vladne koalicije pa prevelike. "Pri usklajevanju sta bili SD in DL diametralno nasprotni. Zakonov ni mogoče sprejeti," je poudaril na novinarski konferenci.

Koncesionarji bi bili učinkovitejši


Naštel je več konfliktov, med katerimi so tudi nesoglasja glede vprašanja koncesionarjev. Prepričan je, da si zaslužijo svoje mesto v slovenskem zdravstvu, saj so praviloma učinkovitejši, bolniki z njimi pa zadovoljni, a o tem po njegovih besedah v koaliciji  "ni mogoče najti skupnega jezika". "Sem zagovornik javnega zdravstva, vendar menim, da je bitka mnogih politikov znotraj stranke SD, večine sindikatov pa številnih civilnih gibanj, ki bi želeli koncesionarje z zakonom onemogočiti, prešla vse razumne meje," je zapisal.

"Zdravnikov je premalo"

V zvezi z obvladovanjem stroškov v zdravstvu je izpostavil sprejemanje interventnega zakona. Kot je pojasnil, mu ni uspelo zagotoviti dodatnih sredstev za že tako podhranjeno področje. "Vlade nisem uspel prepričati, da je nadaljnje omejevanje števila zaposlenih (predvsem zdravnikov) v zdravstvu dolgoročno škodljivo in jih ne gre metati v isti koš z ostalimi področji, kjer po številu zaposlenih presegamo evropsko povprečje," je zapisal.

KPK: Prvi, ki je javno prizanl korupcijo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ne komentira odstopa Tomaža Gantarja. Ob tem pa poudarjajo, da ne sme biti spregledano, da gre za prvega ministra za zdravje, ki je javno priznal korupcijo v zdravstvu. Ta je, kot navajajo v komisiji, sistemska in strukturna.

Poleg javnih naročil je izvor te korupcije v shizofreni ureditvi slovenskega zdravstvenega sistema glede prepletanja javnega in zasebnega, so zapisali v komisiji.

Komisija je sicer na osnovi prijave, prejete marca letos, začela z obsežnim postopkom identifikacije konkretnih in sistemskih korupcijskih tveganj ter ravnanj v zdravstvenem sistemu. Postopek se ne nanaša zgolj na čakalne vrste, pač pa tudi na širšo problematiko prepletanja javnega in zasebnega v slovenskem zdravstvu ter s tem povezanimi očitki strukturne korupcije. Šlo n aj bi za enega obsežnejših in zahtevnejših postopkov v letošnjem letu. Je v zaključni fazi, ugotovitve pa naj bi bile znane v prvi polovici decembra.

Brez dveh ministrov

Vlada je tako ostala brez dveh ministrov. Prejšnji teden je zaradi afere s subvencijami odstopil minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik. Kdo ga bo nasledil, še ni znano.

Gantar je sicer že tretji minister vlade Alenke Bratušek, ki je odstopil. Igor Maher je po razkritju, da ima črno gradnjo, odstopil le po nekaj dneh ministrovanja in tako postal minister z najkrajšim stažem.

Komentarjev 18
  • dragec 14:06 26.november 2013.

    Biti minister v krizi, to je izziv, samo piz... odstopajo.

  • Pepe007 16:15 25.november 2013.

    Zdravnikov ne moreš posebej obravnavati. Če je delo pri zasebnikih problem, potem je potrebno sprejeti zakonodajo za cel javni sektor, da zaposleni v JS ne smejo delati za drugega delodajalca za plačilo (denimo kot popoldanski s.p., preko avtorske pogodbe in ...prikaži več podobno - npr. igralec igra za drugo gledališče). V info za nepodučene: s tem se seveda ne bo rešil problem čakalnih dob, ker te diktira zavarovalnica. Ta odobri izvajalcu zdravstvenih storitev (javnemu zavodu ali zasebniku) toliko in toliko posegov v nekem času. Boli jih k....c, da so ljudje bolni in da rabijo poseg, da bodo bolj učinkovito delovali v svojem življenju.Zdravstvena reforma se mora začeti v zdravstveni zavarovalnici. Zavode (tudi javne) pa pustiti, da sami upravljajo z denarjem, ki ga zaslužijo in kadrom, ki ga imajo (tudi plačami). Če nekje opravijo več storitev (preko zavarovalnice in/ali samoplačniških), naj imajo boljše plače. Tudi če so javni zavod. Uravnilovka plačnega sistema bo ta sistem dokončno

  • YASSIR 15:09 25.november 2013.

    Prosim vas lepo eden najbolj nesposobnih ministrov kar jih je imela Slovenija v vsej zgodovini. 2 leti je minister pa ni mogel sprejeti ene kurčeve zdravstvene reformev 6 mesecih bi moral narediti reformo skrajni čas da ...prikaži več spoka pa pride nekdo ki jo bo naredilsam oseno imam samo nekaj proti zasebnikom in to da pri njih delajo zdraniki ki so zaposleni v janem sektoju.In potem zgleda tako v državnih službah cel dan lenarijo pri zasebnikih pa delajo kot nori saj imajo veliko energije. Naj se odločijo ali delajo pri zasebnikih ali pa v javnih zavoih