Slovenija
15 ogledov

Vlada še brez odločitve glede holdinga

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Gospodarska ministrica Darja Radić je po seji vlade dejala, da slednja še ni sprejela konkretnih odločitev glede združitve HSE in Gen Energije.

Ministrica Radićeva še vedno meni, da je združevanje energetskih stebrov z vidika države smotrno, bo pa o tem tekla še razprava.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade poudarila Radićeva, se je vlada odločila, da nadaljnjo obravnavo oziroma potrjevanje predloga združitve Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) in Gen Energije postavijo v širši kontekst sprejemanja energetske politike. To so na ministrstvu že pripravili in jo bodo predstavili v kratkem.

Po njenih besedah v prid združevanja energetskih stebrov govorijo trije razlogi – zagotovitev večjega investicijskega potenciala, optimizacija proizvodnih stroškov in sinergija pri sami organizaciji.

Z združitvijo HSE in Gen Energije bi bil investicijski potencial večji, povečala bi se kapitalska moč družbe, ki bi tako zagotavljala bolj stabilno in lažjo izvedbo načrtovanih projektov. Po ministričinih besedah bi bilo tudi financiranje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) lažje, saj ne bi bilo treba iskati poroštva za najem bančnega kredita.

Razlog, ki govori v prid združitvi, je tudi optimizacija proizvodnih stroškov v celoti. Kot pravi Radićeva, gre za tehnični razlog, ki ga bodo računsko še dokazali. Tretji razlog pa je sinergija pri sami organiziranosti energetskega sistema, ki bo omogočala tudi združitev kadrovskega potenciala. "S tem bi bilo zagotovljeno optimalno izvajanje poslovanja in načrtovanih investicij," je poudarila.

Nasprotniki združitve, tako Radićeva, pravijo, da oba energetska stebra že zdaj usklajujeta investicije, a to po njenih besedah ne drži. "Če bi bilo tako, bi Gen Energija kot drugi steber financirala šesti blok ali pa bi že ob načrtovanju projekta jasno povedala, da ta ni dober. Očitno se stebra sama, če sta tekmeca na trgu, ne znata dogovoriti," je dejala.

Radićeva se ne strinja z navedbami, da bi z združitvijo HSE in Gen Energije prišlo do ustvarjanja monopolnega položaja. V Sloveniji imamo dva energetska stebra, ki sta v stoodstotni državni lasti, ki proizvajata električno energijo, nimata pa enakih proizvodnih zmogljivosti: "Gen Energija je mercedes, HSE pa golf."

"To je tako, kot če imam dva otroka in enemu od njiju plačam najboljšo, najdražjo šolo, drugemu pa povprečno, navadno šolo, od njiju pa zahtevam, da dosežeta enak rezultat," je ponazorila ministrica.

"Pravimo, da to ni nobena konkurenca in ni smiselno, da znotraj Slovenije postavljamo tako izkrivljeno konkurenco, ki ne bo privedla nikamor," je zatrdila Radićeva. Slovenija po njenih besedah ni izoliran trg, kar se tiče električne energije, temveč pri prodaji konkurira v širši regiji. Pravi tekmeci so nemški RWE, avstrijski Verbund, italijanski Eon. "Če HSE in Gen Energijo združimo, je združena družba še vedno piščanček," je izpostavila.

Strah potrošnikov, da bi se cene električne energije zaradi združitve HSE in Gen Energije zvišale, je po besedah Radićeve odveč. Na področju trgovine z električno energijo namreč konkurenca obstaja; elektriko prodaja Gen-I, s prodajo je začel tudi Petrol, v prihodnje je pričakovati še kakšnega trgovca in konkurenca na trgu bo vplivala na cene električne energije pri gospodinjstvih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.