Slovenija
8890 ogledov

Vlada slovenskim kmetom: Nihče vas ne sili, da morate pšenico prodati nam

Žetev žita Žurnal24 main
Zavod za blagovne rezerve RS je danes objavil razpis za razširjen odkup 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano. Naročilo, objavljeno na portalu javnih naročil, se nanaša na nakup do 14.000 ton pšenice in do 26.000 ton pšenice z obveznostjo skladiščenja na območju Slovenije.

Ocenjena skupna vrednost naročila brez DDV znaša 12,4 milijona evrov, in sicer prvega sklopa 4,2 milijona evrov in drugega sklopa 8,2 milijona evrov.

V razpisu so določeni kakovostni parametri, s katerimi želi zavod zagotoviti ustrezno kakovost pšenice. Ponujena količina v prvem sklopu ne sme biti manjša od 100 ton, v drugem pa ne sme biti manjša od 500 ton.

Trajanje prvega sklopa naročila so postavili pri treh mesecih, drugega pa pri 15 mesecih z možnostjo podaljšanja za največ eno leto. Prispele ponudbe bodo odpirali 16. avgusta.

Kot še izhaja iz objave javnega naročila, bo zavod oddal naročilo in sklenil pogodbo s ponudnikom, ki bo ob izpolnjevanju pogojev predložil ekonomsko najugodnejšo ponudbo. Zavod bo ekonomsko najugodnejšo ponudbo določil na podlagi najnižje ponudbene cene na tono v evrih brez DDV za posamezen sklop.

Če najugodnejša ponudba ne bo zagotavljala celotne razpisane količine blaga, bo zavod izbral naslednje najugodnejše ponudbe na način, da bodo skupaj zagotavljale čim večjo možno količino, vendar ne več od razpisane. Če bodo ponujene cene enake, bo izbral kot najugodnejše vse ponudbe z enakimi cenami. Če bodo presegle razpisno količino, bo naročilo oddal ponudnikom v proporcionalnih deležih glede na ponujeno količino. Pri tem si zavod pridržuje pravico, da določenemu ponudniku ne dodeli celotne ponujene količine.

Kot so sporočili iz zavoda, lahko ponudnik poda ponudbo za oba sklopa ali za vsak posamezen sklop. Ponudnik lahko ponudi nižjo količino blaga, za posamezni sklop od definirane količine posameznega sklopa, vendar pa le eno ponudbo za posamezni sklop.

Vlada je v začetku julija odločila, da bo država prek zavoda za blagovne rezerve odkupila vso pšenico, pridelano v Sloveniji. S tem želi kmetom zagotoviti "jasnega enega kupca in stabilno ceno", je takrat sporočil premier Robert Golob.

Zavod za blagovne rezerve je po prejemu vladnega sklepa izvedel predpisane postopke in na portal javnih naročil vsebino razpisa poslal v objavo v petek zjutraj. V skladu z rednimi postopki objave razpisa in ker gre tudi za evropsko javno naročilo, je upravitelj portala posredoval objavo prav tako v potrditev in objavo v Uradni list EU, kar se je zgodilo danes, so pojasnili v zavodu za blagovne rezerve.

Vmes so stanovske organizacije opozarjale, da je žetev pšenice že v polnem teku ter izražale razočaranje, da bo merilo za odkup najnižja cena. Kmetijska ministrica Irena Šinko je odvrnila, da nikogar ne silijo v prodajo pšenice državi. Povedala je, da želi država ob ruskem napadu na Ukrajino, ki vpliva na izvoz pšenice, zagotoviti zadostne količine pšenice, poskrbeti za samooskrbo, brzdati draginjo in pomagati kmetom.

 
Komentarjev 37
 • h4ck3r 08:52 20.julij 2022.

  Uf berem kako je potrebno kmetom ukiniti vse subvencije in pomoči...pa kaj vam je...ste res že tako "oprani", da mislite da vse kar pojeste zraste v Sparu, Mercatorju, Hoferju, itd.? Če si pa kod zasluži pri nas subvencije so to ...prikaži več kmeti. Res je, da v veliko primerih pretiravajo s cenami, če kupuješ neposredno pri njih, vendar ko gredo na trg morajo biti tako kot vsi ostali tudi oni trdi pogajalci, če želijo primerno ceno. Sicer pa marže so problem kasneje v verigi.

 • Pepe007 06:47 20.julij 2022.

  Lepa prilika, da se uvozi klump iz cele Evrope. Ta razpis tako ali tako ni za kmete, tu se bodo lahko prijavljali samo posredniki. Nujno je, da se povsod v javnem sektorju uveljavi najnižja cena. Denimo pri plačah. Vsako leto ...prikaži več nov razpis za vsa delovna mesta in lepo prijavljeni pove, za kako ceno bi še delal. Zelo enostavno v stilu dobrega gospodarja. Bodo pač učenci v šoli imeli vsako leto drugega učitelja.

 • Avatar Leon
  Leon 06:30 20.julij 2022.

  Kmetom ukiniti subvencije za gorivo,gnojila ,semena ....olajšave za nakup traktorjev ...potem pa naj kmetujejo. To kar se gredo je delo klerofašistov . Kmetje nikoli niso imeli pomanjkanja vedno so špekulirali .