Slovenija
27491 ogledov

Nova uredba vlade: Le za te skupine ljudi bo testiranje še naprej brezplačno!

Testiranje na koronavirus Profimedia
Določili bodo tudi najvišjo ceno hitrih testov.

Vlada je na današnji dopisni seji izdala Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, s katero je določila, za koga bo testiranje še naprej brezplačno. Uredba se začne uporabljati 23. avgusta 2021.

Testiranje bo tako brezplačno za osebe, ki lahko povzročijo širjenje COVID-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke ter za osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Kot so dodali, minister izvajanje posameznega presejalnega programa od zadostnem odstotku precepljenosti prebivalstva spremeni oziroma ukine.

Kako bo za šolarje?

Vlada je sklenila, da se za učence in dijake izvaja samotestiranje s hitrim antigenskim testom tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. 

Določena bo najvišja cena HAG testov

Minister obenem v skladu z uredbo določi najvišjo višino povračila za posamezno vrsto zdravstvene storitve, kar bo veljalo tudi za samoplačnike: "Kadar izvajalec programov opravlja teste HAG za samoplačnike, cena storitve ne sme preseči višine povračila stroškov, ki jo določa sklep iz prejšnjega odstavka."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 60
  • milan000 09:47 20.julij 2021.

    kapibara1 ,.če bi ti in ostala drhal bilo vsaj minimalno pismeno, bi vedelo, da se zdravi cepijo ne bolni. Ravno zato ker ste drhal tako zabita in ničvredna, lahko politika počne kar hoče.

  • kapibara1 09:12 20.julij 2021.

    Zdravi ceplencem plačujemo cepivo.. sedaj si moramo pa še plačat teste.. ?? Naj nam jih plačajo ceplenci..

  • si_rob 08:52 20.julij 2021.

    To, da se bodo testiranje plačevalo, je skregano z vso logiko. Kdo plačuje zdravstvene prispevke in jih ne koristi. Pa naj se testira zastonj. Če so lahko plačevali dodatke za covid na debelo in brez resne presoje, naj se plača ...prikaži več še teste. A USTAVNO SODIŠČE GRE SPET NA DOPUS? SAJ STE BILI ŽE ENO LETO NA DOPUSTU! ZAČNITE DELATI KOT JE TREBA!!!!!