Slovenija
0 ogledov

Vlada sprejela socialni sporazum

delo Žurnal24 main
Socialni sporazum, ki obsega 19 poglavij, bo veljal vse do leta 2009.

Vlada je na seji, ki je sicer potekala predvsem v znamenju odpravljanja posledic velikih poplav na Gorenjskem, Tolminskem in Celjskem, sprejela socialni sporazum za obdobje 2007–2009.

Podpis sporazuma 2. oktobra
Novi socialni sporazum bo z drugima socialnima partnerjema podpisala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. Ta je po seji vlade napovedala, da bo slovesni podpis sporazuma 2. oktobra. Sicer pa omenjeni sporazum obsega 19 poglavij, veljal pa bo do konca leta 2009. Socialni partnerji so se o njem usklajevali leto in pol, pri čemer je bila najtrši oreh usklajevanj politika plač. Plače bodo, kot so se dogovorili, realno rasle, pri usklajevanju pa bodo upoštevali tako inflacijo kot produktivnost. Poleg tega socialni sporazum po besedah Cotmanove vsebuje vsa za socialne partnerje in vlado ključna ekonomska, socialna in pravna vprašanja, predvidene ukrepe za izboljšanje razmer ter naloge podpisnikov.

Drugi sklepi vlade

Vlada je na seji sprejela tudi spremembe programa prodaje NKBM, s katerim je na poznejši čas prestavila predvideno oblikovanje bančno-zavarovalnega holdinga okoli NKBM. © BOBO

 
Poleg ukrepov za odpravo posledic torkovega neurja na območju Celja, Kranja in Nove Gorice je vlada sprejela tudi spremembe programa prodaje Nove Kreditne banke Maribor, s katerimi je na poznejši čas prestavila predvideno oblikovanje bančno-zavarovalnega holdinga okoli NKBM. To naj bi po prvotnih načrtih steklo hkrati z uvrstitvijo delnic NKBM na borzo, torej pred koncem tega leta.
Poleg tega pa so ministri sprejeli še sklep o sofinanciranju več projektov Ustanove Skupaj - Regionalnega centra za psihosocialno dobrobit otrok v letu 2007, kjer bo vlada med drugim sofinancirala mednarodno konferenco na temo preprečevanja samomorilnega vedenja med mladimi na Kosovu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.