Slovenija
11 ogledov

Vlada stiska pri štipendijah

"Predlaganih 3.500 štipendij je premalo. Tu ne gre za dodatne štipendije, temveč Žurnal24 main
Rebalans proračuna bo postavko za štipendije okrnil za 6,8 milijona evrov. Ko naj bi se s študenti šele pogajali, bodo poslanci že odločali o znižanju.

V štipendijski blagajni je lani ostalo več kot 11 milijonov evrov. Čeprav kriza socialne stiske poglablja, bo vlada z rebalansom 6,8 milijona evrov preusmerila drugam.
Ostanek v blagajni je izšel iz zaostrenih pogojev za pridobitev štipendij. Vlada iz ostanka denarja napoveduje 3.500 novih štipendij, kar pa je daleč pod napovedmi o rasti števila štipendij in le sanira manko iz preteklosti.

Brez študentskega soglasja
V petek se je prvi v mandatu sešel svet vlade za študentska vprašanja, ustanovljen za to, da bi vladne predloge usklajevali s študenti. V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) so ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku že v torek pred sejo predlagali, naj se točka štipendiranje umakne z dnevnega reda. Ne strinjajo se niti z novelo zakona o štipendiranju niti z zmanjšanjem sredstev. Neuspešno, saj vlada vztraja, da je hitenje potrebno, da bodo spremembe sprejete do aprila in bo maja lahko izšel razpis za štipendiranje.

Prekmurec = Ljubljančan
Čeprav se cenzus zvišuje s 60 na 65 odstotkov minimalne plače, študentje niso zadovoljni z merili. Merila oddaljenosti od kraja študija kot pogoja za pridobitev štipendije v njih ni. Tako sta denimo izenačena študent iz Ljubljane in Prekmurja, čeprav so, če oba študirata v Ljubljani, dejanski stroški enega in drugega različni.
Študentskim argumentom naj bi sicer znova prisluhnili v sredo ob 13. uri, a bo sestanek težko na karkoli vplival, saj je za isto uro sklican parlamentarni odbor za socialo, ki bo zmanjšanje postavke za štipendije bolj ali manj zapečatil.

© Žurnal24

 
Dvesto evrov na mesec
Povprečna mesečna socialna štipendija za dijake in študente znaša 200 evrov na mesec. Pri ugotavljanju dohodka se upoštevajo podatki iz odločbe o odmeri dohodnine, uradnih evidenc centrov za socialno delo in drugih uradnih evidenc o izplačanih dohodkih.

Od 640 do 700 evrov
Če sta denimo mati samohranilka in njen otrok, študent ali dijak, zaslužila skupno od 640 do 700 evrov na mesec, sta avtomatično izpadla. Dohodek je tako visok, da otrok na štipendijo ne more računati. Štejejo vsi dohodki, razen prvih 200 evrov na mesec od študentskega dela.

6,8 milijona birokratske napake
Birokratska napaka je kriva, da sta ministrstvo za delo in sklad za razvoj kadrov in štipendiranje lani konec leta zamudila z izdajo sklepov o dodelitvi sredstev na razpisu za sofinanciranje izobraževanja zaposlenih, poroča Dnevnik. Napako bodo plačali iz proračuna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.