Slovenija
835 ogledov

Vlada: To so res skrajni ukrepi

Janez Janša, predsednik vlade Vlada RS Janez Janša, predsednik vlade
Vlada je danes na dopisni seji sprejela mnenje, da je prepoved izstopa iz države upravičena. Ustavno sodišče jo je za mnenje vprašalo, saj presoja, ali bo izvajanje tega člena odloka začasno zadržalo.

Da je vložil ustavno presojo, je objavil nekdanji minister za pravosodje Aleš Zalar, saj ga je odlok prisilil, da ga je kršil. Njegovi partnerki je umrla mama, ki ne živi v Sloveniji. On ne spada med izjeme, ki bi lahko šle čez mejo, zato je moral, da bi bil lahko z njo, kršiti odlok.

V tujino (v rdeče države) smejo namreč le cepljeni in tisti, ki so covid-19 preboleli ter prevozniki, diplomati, dnevni delovni migranti, šolarji, dvolastniki ali ljudje, ki prehajajo mejo "iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje ali življenje".

Vlada v odgovoru ustavnemu sodišču navaja, da 32. člen ustave res določa, da ima vsakdo pravico, da se prosto giblje ter da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne, a se sme ta pravica omejiti z zakonom, če je to potrebno, da bi se preprečilo širjenje nalezljivih bolezni. Prav zakon o nalezljivih boleznih pa določa, da lahko vlada določi pogoje za potovanja v državo, v kateri obstaja možnost okužbe z nevarno nalezljivo boleznijo, in za prihod iz teh držav.

Dodajajo še, da so ukrepe sprejeli na podlagi razmer širjenja epidemije, mnenja stroke, da so bili "v skladu z načelom sorazmernosti sprejeti kot skrajni", da veljajo le do 12. aprila ter da so določene tudi izjeme.

"Vlada meni, da so zatrjevane škodljive posledice in navedbe glede težke popravljivosti škodljivih posledic, ki jih navajajo pobudniki v predlogih za zadržanje, neutemeljene, saj zlasti z vidika časovne veljavnosti odloka ni pričakovati, da bodo zatrjevane škodljive posledice nastale," so že zapisali in dodali, da bi lahko začasno zadržanje 11. člena odloka "lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice za javno zdravje, saj bi v državi prišlo do dodatnega (strmega) naraščanje krivulje okužb, kar bi lahko posledično narekovalo potrebo po še hujših ukrepih na drugih področjih (gospodarstvo, šolstvo …)". 

Na vložitev ustavne obtožbe s strani Aleša Zalarja se je na tviterju odzval predsednik vlade Janez Janša in napisal, da je konec sveta oziroma najmanj diktatura, če se prvorazrednemu Alešu Zalarju omeji kakšna svoboščina. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 13:15 02.april 2021.

    saj lahko greš ven, če podkupiš. državo in policaja. Jajceglavi spreminja državo v svoj privatni fevd kjer pa edino korupcija in podkupnine delujejo.