Slovenija
6058 ogledov

"Bolj ko mu popuščamo, dlje bo šel"

interpelacija Zdravko Počivalšek Saša Despot
Janja Sluga o tem, da je mesto vodje poslanske skupine izgubila zaradi Janševih želja.

Zdaj že nekdanja vodja poslancev SMC Janja Sluga je v intervjuju za Mladino ostra do predsednika SMC Zdravka Počivalška, ker se v koaliciji ni močneje zoperstavil premierju Janezu Janši. Stranko pa da pelje v smer, ko bo satelit SDS. Janševa ravnanja sicer razume v funkciji dokazovanja njegove lastne moči. "Bolj ko mu popuščamo, dlje bo šel," meni.

Njeno zamenjavo naj bi zahteval Janša

Sluga je v pogovoru med drugim povedala, da poslanska skupina SMC nikoli ni glasovala o njeni zamenjavi, to naj bi zahteval premier Janez Janša. "In Zdravko Počivalšek mu jo je tudi obljubil," je dodala.

Izpostavila je, da so se do lanskega decembra vsak teden sestajali vodje poslanskih skupin koalicijskih strank in usklajevali različna stališča. "V nekem trenutku pa smo o razlikah nehali govoriti, češ da bodo razlike usklajevali na višjih ravneh, kot je temu rekel vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kar pomeni, da smo parlamentarci nehali odločati o svojih dejanjih," je navedla in dodala, da v to ni mogla privoliti.

"Počivalšek ni bil kos izzivom"

Prepričana je, da je imela SMC v tej koaliciji določen manevrski prostor, ki je ostal neizkoriščen. "Če bi se postavili za svoja stališča, če bi bili bistveno močnejši in glasnejši koalicijski partner, bi lahko izkoristili naš potencial," meni. Prepričana je, da bi SMC, ki zaradi nizke podpore javnosti ni imela druge izbire kot vstopiti v koalicijo, "lahko danes imela petodstotno javnomnenjsko podporo ali še več, če bi Počivalšek in ministri SMC delali tako, kot smo delali poslanci, če bi bili oni tako glasni, odločni, nepopustljivi, kot smo bili mi".

"Večkrat so se ministri SMC obrnili name in rekli: A si upaš v državnem zboru popraviti to, kar nam v vladi ni uspelo? In sem si upala. To torej pomeni, da bi morali biti odločnejši in da nas v tem primeru predsednik vlade ne bi mogel razrezati kot klobase," je dodala. Po njeni oceni torej "stranka, natančneje, Počivalšek ni bil kos izzivom".

SMC "bo postala stranka satelit"

Počivalšku očita, da se je ravnal bolj po logiki, kaj bo zanj v odnosu do predsednika vlade najlažje, da ni liberalec in da "že nekaj časa ne dviguje ugleda SMC, ampak stranko razgrajuje in razmišlja bolj po gospodarsko o tem, kaj bo od nje v 'stečajnem postopku' lahko uporabil".

Povezovanje Počivalška z Andrejem Čušem in Francem Kanglerjem vidi kot obračanje SMC na desno: "Postala bo stranka satelit, ki jo SDS potrebuje na prihodnjih volitvah." SMC je tako sredino še bolj oslabila in skrajnosti so se okrepile, meni Sluga, ki sicer vstopa SMC v aktualno koalicijo ne obžaluje, "napake so sledile po tem".

Dotaknila se je še dogajanja glede Slovenske tiskovne agencije, ki ji je vlada ustavila financiranje. "Pri STA so bila Počivalškova stališča zelo posebna. On problema preprosto ni razumel," je navedla in dodala, da je zanjo vse, kar se dogaja, nepojmljivo. "Nepojmljivo je, da vlada ne upošteva zakonov. Na to gledam precej čustveno. Na kocko se postavlja STA, ki seveda daje kruh stotim družinam. Vse to je nedopustno," je izpostavila.

Sluga je tudi nadomestna članica preiskovalne komisije o financiranju SDS iz tujine. Kot je dejala, jim Italija, prek katere naj bi šli denarni tokovi, ne želi izročiti dokumentov, potrebnih za ugotovitev, ali gre za takšno financiranje.

Glasovanje o Igorju Zorčiču, ki ga koaliciji ni uspelo razrešiti, pa vidi kot upanje.

Medijski napadi na Slugo in Zorčiča

V medijih, ki so blizu vladajoči stranki, so se že pojavili številni zapisi o Slugi in Zorčiču, danes je denimo portal Požareport objavil zapis Romana Vodeba, v katerem trdi, da je Sluga zapustila stranko SMC "po diktatu potlačene želje iz otroštva - zaradi gnile primarne družine. Pa nič ne šteka."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • mirror 10:03 03.april 2021.

    Janja ima travme iz otroštva, ki jih razlaga po medijih. Vendar za te travme ni kriv JJ.

  • Naklonsky 08:24 03.april 2021.

    "Janja Sluga je v intervjuju za Mladino.." Da, je pa res nizko padla.

  • bogdan76 15:45 02.april 2021.

    Ali je g.zasavka mat kurba.