Slovenija
813 ogledov

Krizni sestanek za iskanje vladne večine

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Izvršni odbor SMC bo po neuspešnem poskusu koalicije za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča danes razpravljal o možnih scenarijih.

Ena od možnosti je vrnitev prvaka SMC Zdravka Počivalška v DZ, čeprav si ga poslanci SMC bolj želijo na mestu gospodarskega ministra. Počivalšek je v sredo navedel, da negotova situacija terja premišljene poteze.

Predlog koalicije za Zorčičevo razrešitev, ki je skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil SMC, je v torek ob obstrukciji večjega dela opozicije na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev. Za razrešitev bi bilo potrebnih 46 glasov.

Če bo ostal predsednik DZ, bo to gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado, je v sredo ocenil vodja poslancev SMC Gregor Perič.

Predsednik NSi Matej Tonin je včeraj v Odmevih dejal, da sta dva glasova za menjavo Zorčiča z njihovim poslancem Jožefom Horvatom obljubila poslanca iz opozicije, saj ima Horvat kot dololetni poslanec veliko prijateljev, a nato zaradi obstrukcije opozicije, to je nesodelovanja poslancev opozicije pri glasovanju, nista mogla oddati. 

"Na predvečer lockdowna sta gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze," pa je Počivalšek v sredo zapisal na Twitterju. Napovedal je, da bodo na izvršnem odboru razpravljali o možnih scenarijih in odločili, kako naprej. "Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC vedno počnemo," je dodal.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v torek že napovedal vnovičen poskus Zorčičeve razrešitve. Zdaj preigravajo scenarije, kako pridobiti ustrezno večino v DZ. Ena od možnosti je po Peričevih besedah Počivalškova vrnitev z ministrstva za gospodarstvo v DZ, a sam tega trenutno ne bi naredil. Kot je pojasnil, poslanci SMC menijo, da na položaju gospodarskega ministra Počivalšek najbolje opravlja svoje poslanstvo.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ, pa je odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov. Pogovori o drugih možnostih potekajo, vsi še niso bili opravljeni.

Vladne stranke, ki štejejo 38 poslancev, lahko sicer s pomočjo DeSUS in SNS ter poslancev narodnih skupnosti pod streho uspešno spravijo večino svojih zakonodajnih predlogov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice