Svet
26701 ogledov

Janša spet v tujih časopisih: Obstaja tveganje za veliko škodo!

Vlada Janez Janša
1/3
Vlada RS
Evropski diplomati v Bruslju: Slovenski kolegi se nam v tem trenutku smilijo.

Po zadnjem izpadu Janeza Janše na Twitterju, kjer je evropsko poslanko Sophie in 't Veld napadel, češ da ga je cenzurirala, ker mu ni dovolila predvajati video posnetka med predstavitvijo argumentov o vladnem in njegovem vplivanju na medije in novinarje v Sloveniji, se v Bruslju krepi strah pred morebitnimi podobnimi dogodki, ko bo predsedovanje Svetu Evropske unije prevzel slovenski predsednik vlade.

"Takšno neprimerno obnašanje premierja države EU z evropskimi poslanci je redko, toda Janševi izpadi na Twitterju, tudi napadi na novinarje, so fenomen, ki ga v Bruslju dobro poznamo," je danes zapisal bruseljski časopis EU Observer.

Pri tem opozarja, da bo s prevzemom predsedovanja EU Janša dobil veliko večji oder.

"Seveda smo zaskrbljeni zaradi trenutnih političnih dogodkov v Sloveniji. Napadi predsednika vlade Janeza Janše na medije in evropske poslance so povsem nesprejemljivi. Še bolj je to zaskrbljujoče, ker bo Slovenija čez tri mesece prevzela predsedovanje EU, kjer bo morala zagovarjati načela in vrednote, na katerih je Evropska unija zasnovana. Po zadnjih izjavah slovenskega premierja sodeč to ni samoumevno," romunski evroposlanec Dacian Cioloș.

evropska komisija | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Zaskrbljeni so tudi bruseljski diplomati, ki pa poudarjajo, da predsedniki vlad v praksi nimajo velikega neposrednega vpliva na predsedovanje EU.

"Sam nima velike vloge v organizacijski strukturi, v Evropskem svetu pa je eden od 27-ih," je za EU Observer povedal diplomat, ki ni želel biti imenovan.

Tudi Eric Maurice iz Fundacije Robert Schuman pravi podobno: Pri sprejemanju odločitev se ne sme preveč pozornosti posvečati vlogi predsednika vlade. Najslabše, kar se lahko zgodi je, da se zaradi njega proces odločanja upočasni ali da s svojim načinom komuniciranja pokvari vzdušje.

Maurice še poudarja, da morajo bruseljske institucije jasno dati vedeti, da Janša ni glas Evropske unije.

Janez Janša | Avtor: Ukom Ukom

V Evropski komisiji se neuradno pogovarjajo, kako krotiti slovenskega predsednika vlade. "Zaplet je resen," je dejal eden od uradnikov in dodal, da mora komisija resno razmisliti, kako bo ravnala med slovenskim predsedovanjem.

Javna komunikacija je glavno orodje, ki ga imajo komisarji, a ga ne uporabljajo radi. Tudi glede zadnjega Janševega nagovora evroposlancev je bila komisija tiho.

Evropski diplomati so zaskrbljeni. "Obstaja tveganje za veliko škodo – a bolj za škodo na račun ugleda Slovenije, kot pa možnost, da bi posledice čutila EU," je za EU Observer povedal eden od njih in dodal: "Slovenski kolegi se nam v tem trenutku zelo smilijo!"

Komentarjev 30
  • mina6 16:37 02.april 2021.

    A KOGA ZANIMA RESNICA ??? KONKRETNE KAZNI ZA LAŽNIVCE !!!!!!

  • miškolin 10:32 02.april 2021.

    Ha ha ha...spet je bila na delu tatica, lažnivka in škodoželnica Fajonka. Iz vesolja se vidi, da gre tu za njene tipične besede. Migrantoljubka bo še zbolela od vse te skrbi za državo RS in njene državljane. Ko je bila ...prikaži več na oblasti ta drhal levnuharska in, ko so se te stvari v RS resnično dogajale pa ni v EU nikogar nikoli nič skrbelo. Bo treba to migrantsko fafačico mal na zagovor poklicat! JJ metla res slabo opravlja svoje delo. In kaj počne ta naš telebanski predsednik RS???

  • Dusan21 18:12 01.april 2021.

    To pomeni, da smo na dobri poti, kulovci, ne delajti si skrbi, bodite pridni, to ste že dokazali, ne nervirajte naroda, še z lučjo vas bomo iskali ob belem dnevu, in držitese svetilničarja Janija