Slovenija
4315 ogledov

Vlada le ustregla taksistom, a "potunkala" šoferje

protest taxistov pred parlamentom Saša Despot
Po burnih protestih taksistov je vlada popustila in dovolila le še en test na teden. A po novem se morajo testirati tudi šoferji avtobusov in sprevodniki na vlakih.

Vozniki taksijev se bodo morali po novem na novi koronavirus testirati enkrat tedensko. Vlada je na današnji seji namreč izdala odlok, po katerem so taksi prevozi dovoljeni, če voznik poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask in enkrat tedensko opravi testiranja na novi koronavirus s testom PCR ali hitrim testom.

Dokazila o negativnem testu se bodo upoštevala, če so bila izdana v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani nacionalnega laboratorija.

Obveznost testiranja enkrat tedensko se uvaja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Izjeme, kdaj se ni treba testirati

Taksi prevoze lahko opravljajo tudi vozniki, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covidu-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Testiranja so oproščeni tudi vozniki taksijev, ki so preboleli covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Testiranja so oproščeni tudi, če predložijo potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Enaka izjema od testiranja velja tudi za voznike v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Vlada je z izdanim odlokom stopila naproti taksistom, ki so nasprotovali temu, da se morajo testirati na tri dni. Zahtevali so, da tudi zanje velja, da se testirajo enkrat tedensko.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • jakin 09:49 25.februar 2021.

    Tej vladi mafijskio fašistodinih presrancev na Pokljuki niso pustili testirati biatloncev z invazivnimi kokain testi. Testirali so Avstrijci z brisi iz grla. Šolniki, šoferji, trgovci palčke v možgane vam nabijajo, da mafija služi. Uprite se invazivnim testom z generalno STAVKO!

  • mph 09:01 25.februar 2021.

    Nič jih niso potunkali, tako bi moralo biti že do sedaj.

  • sam1 08:11 25.februar 2021.

    Da se ve,kdo je glavni-ampak,ko ga stisnejo za jajca,malo popusti.....

Sorodne novice