Slovenija
58811 ogledov

Vlada uvaja nov davek

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol
1/2
Boštjan Tacol
Vlada je danes potrdila predlog zakona o minimalnem davku, po katerem bi za velike domače skupine in mednarodne skupine podjetij s sedežem v Sloveniji uvedli novo obdavčitev. Davek v višini 15 odstotka naj bi veljal za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov v vsaj dveh od štirih predhodnih poslovnih let.

Gre za rezultat pogajanj 138 držav v okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in skupine G20, so po seji vlade sporočili s finančnega ministrstva.

Na podlagi tega dogovora so se članice EU v začetku lanskega decembra dogovorile o uvedbi minimalnega davka na prihodke podjetij, po katerem bodo morali biti letni prihodki posamezne skupine podjetij nad 750 milijonov evrov obdavčeni z vsaj 15 odstotki. Svet EU je nato 14. decembra 2022 sprejel ustrezno direktivo, ki jo morajo države članice v svoje nacionalne zakonodaje prenesti najpozneje do konca letošnjega decembra.

S predlogom zakona o minimalnem davku tako Slovenija izpolnjuje mednarodne zaveze na ravni EU in OECD, so zapisali na ministrstvu.

Ob tem so poudarili, da gre za povrhnji davek, ki ga ni enačiti z veljavnim davkom od dohodkov pravnih oseb. To je samostojen zakon, ki bo veljal ločeno od zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, saj gre pri izračunavanju povrhnjega davka za drugačen sistem od sistema davka od dohodkov pravnih oseb, so dodali.

denar bankovci finance | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Po predlogu se z novim povrhnjim davkom obdavči vsakič, ko je dejanska davčna stopnja mednarodnega podjetja v dani jurisdikciji nižja od 15 odstotkov. Z njim bodo torej obdavčeni presežni dobički vseh nizko obdavčenih subjektov v sestavi, ki se nahajajo v Sloveniji.

Nova povrhnja obdavčitev naslavlja davčne prakse velikih, zlasti mednarodnih skupin podjetij, ki preusmerjajo dobičke v jurisdikcije, kjer zanje velja zelo nizka ali ničelna obdavčitev, so poudarili na ministrstvu.

Predlog zakona določa tudi subjekte, za katere se pravila ne bodo uporabljala, in sicer so to mednarodne skupine podjetij ali velike domače skupine, katerih povprečni prihodek je nižji od 10 milijonov evrov in katerih povprečni kvalificirani dohodek ali izguba v jurisdikciji znaša manj kot en milijon evrov. Take mednarodne skupine podjetij ali velike domače skupine ne plačajo povrhnjega davka za jurisdikcijo, čeprav je njihova dejanska davčna stopnja nižja od minimalne davčne stopnje v tej jurisdikciji.

Na finančnem ministrstvu na podlagi razpoložljivih podatkov ocenjujejo, bo z novim davkom obdavčenih skupaj 184 multinacionalnih skupin. Skupna letna davčna obveznost družb, ki so del teh multinacionalnih skupin in so rezidenti v Sloveniji, je okoli 27 milijonov evrov. Ob uvedbi bo ta dodatna davčna obveznost v prvem letu predstavljala dodatne davčne prihodke državnega proračuna, pozneje se bo številka še povečala, so izračunali.

Zakon naj bi se začel uporabljati za poslovna leta, ki se začnejo z 31. decembrom 2023.

Komentarjev 19
  • h4ck3r 09:14 23.november 2023.

    Hahahah kak so se vsi vžgali...pa dajte malo pogledat samo cifre in koga to zadeva...kot prvo kam pa bodo bežali v EU, glede na to da so vse članice obvezane sprejeti takšen zakon. Ja obdavčit je potrebno multinacionalke, saj če ...prikaži več "jedo" preostala manjša podjetja, naj to tudi plačajo vsaj nekaj v javno dobro.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:58 23.november 2023.

    Se nam že kar meša od vseh davkov in prispevkov,imajo nas za navadne sužnje

  • Avatar NickMason
    NickMason 22:45 22.november 2023.

    V ustavi slovenije bi moralo bit napisano,ddv je 22 in s tem se naj razpolaga in kdor zna tako naj bo .Tako pa ima hlapčevski parlament proste roke pa se skozi odira folk.V skladu je denarja pač kolikor ga je,če ...prikaži več ga ni dovolj,odpuščajte potem tako kot je na vsaki firmi ,ne pa da narod rit zanaša nesposobnjakovičem.