Slovenija
5485 ogledov

Vlada v nujen popravek zakona o fiskalnem pravilu

Vlada RS, Janez Janša Vlada RS, twitter
Vlada obravnava nujen popravek zakona o fiskalnem pravilu, ki je uvedel Fiskalni svet. Zakon, ki je bil sprejet julija 2015, namreč ne določa, kaj se zgodi, če članom poteče mandat, novi člani pa še niso imenovani.

V popravkih zakona bi določili, da v primeru neimenovanja novih članov funkcijo še naprej opravljajo člani, ki jim je sicer potekel mandat.

Članom fiskalnega sveta Davorinu Kračunu, ki je tudi predsednik, Alenki Jerkič in Tomažu Peršetu petletni mandat poteče 21. marca prihodnje leto. Ministrstvo za finance pripravlja gradivo za razpis za nove člane, a ker se na predlog vlade imenujejo z dvotretjinsko večino vseh poslancev, ni izključeno, da imenovanja ne bo mogoče izvesti. Vlada namreč nima večine v parlamentu , zagotavlja (ali pa tudi ne) jo s podporo SNS, poslancev Desusa in narodnostnih manjšin.

Tako so na primer propadli že trije poskusi za imenovanje ustavnega sodnika, za katerega je potrebna le absolutna navadna večina (46 glasov poslancev), ustavna sodnika Dunja Jadek Pensa pa zato delo opravlja še naprej, čeprav ji je mandat potekel že 14. julija lani. Da ustavni sodnik po izteku mandata funkcijo opravlja do izvolitve novega sodnika, je zapisano celo v ustavi.

Če bi se zgodilo, da bi bil na primer izvoljen le en član, bi z žrebom, na katerem bi bil prisoten predsednik državnega zbora, določili, kateri član, ki mu je potekel mandat, bo funkcijo opravljal do izvolitve novega člana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 15:10 21.september 2021.

    Jajo je iz opozicije rad sral in trobil o zlatem pravilu. Zdaj je pa ko markovic.

  • PaPajapopi 14:06 21.september 2021.

    Voluharji bodo poskrbeli zase .