Slovenija
4998 ogledov

Vlada v veliko novost glede zaposlovanja teh poklicev

Slovenska vojska Anže Petkovšek Častna straža
Vlada je svoj predlog poslala v DZ po skrajšanem postopku.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV); po novem do zaposlitve v vojski tudi z osnovnošolsko izobrazbo. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje je predlog pripravljen zato, da bi se še povečalo zanimanje za zaposlitev v SV, hkrati pa novela sledi evropski direktivi glede delovnega časa v času povišane pripravljenosti.

Vlada uvaja možnost zaposlitve vojakov s končano osnovno šolo ob pogoju, da posameznik ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi sklene tudi pogodbo o izobraževanju ob delu za pridobitev srednje poklicne oziroma srednje splošne ali srednje strokovne izobrazbe.

Predlog zakona ureja tudi posebnosti delovnega časa vojakov v času povišane pripravljenosti, ki predstavlja izjemo od delovnega časa. Ta je lahko enakomerno ali neenakomerno razporejen ne glede na določbe predpisov o časovnih omejitvah dnevne, tedenske ali mesečne delovne obveznosti.

Pri tem je posebej izključeno varstvo posameznih kategorij delavcev, ki po splošnih predpisih uživajo posebno varstvo. Varstvo se še vedno zagotavlja določenim kategorijam delavcev, ki jih predlog zakona posebej našteva, v času, ko veljajo izjemne okoliščine oziroma je uvedeno stanje povišane pripravljenosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Finančne posledice sprejema zakona bodo po ocenah znašale približno 65.000 evrov letno, in sicer za financiranje stroškov pridobitve srednje izobrazbe, ob predpostavki, da se bo v enem letu zaposlilo 50 kandidatov s končano osnovno šolo.

vlada Roberta Goloba v novi sestavi vlada republike Slovenije Slovenija Prva poteza vlade po imenovanju novih ministrov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:08 27.januar 2023.

    Manjši IQ lažje se mu možgane opere in naredi iz njega orožje.

  • Boschtjan Zupanchich 23:08 26.januar 2023.

    Zakaj pa kanonfuterski nasilni primitivni paraziti rabijo še izobraževanje ?