Slovenija
4507 ogledov

Prva poteza vlade po imenovanju novih ministrov

vlada Roberta Goloba v novi sestavi vlada republike Slovenije
1/5
Vlada RS
Na 33. redni seji vlade so sprejeli prve odločitve v novi zasedbi.

Državni zbor je danes potrdil spremembo sestave 15. slovenske vlade, na čelu katere je Robert Golob. Vlada, ki zdaj šteje 20 članov in ima tri nova ministrstva, se je že sestala na prvi seji v novi sestavi. Na današnji seji so tako že imenovali več državnih sekretarjev. 

Na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga po novem vodi Alenka Bratušek, je novi državni sekretar postal Andrej Rajh. Za vršilko dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo je vlada s 25. januarjem 2023 imenovala Tanjo Šarabon, in sicer do imenovanja novega generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor je državni sekretar postal Matej Skočir, ki je bil pred tem državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor. 

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo sta državna sekretarja postala Tina Seršen (dosedanja državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo) in Uroš Vajgl (dosedanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor). Teja Božovič Holc, ki je bila doslej generalna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo, je imenovana na mesto vršilke dolžnosti generalne sekretarke na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo do polnega imenovanja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023. 

vlada Roberta Goloba v novi sestavi vlada republike Slovenije | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Na novoustanovljenem ministrstvu za solidarno prihodnost, ki ga vodi Simon Maljevac, je vlada za nova državna sekretarja imenovala Klemna Ploštajnerja, ki bo pristojen za področje stanovanjske politike, ter Luko Omladiča, ki bo pristojen za področje dolgotrajne oskrbe. Za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na omenjenem ministrstvu je vlada imenovala Andreja Vrhunca, in sicer do imenovanja novega generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023.

Na ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je vlada za državnega sekretarja imenovala Borisa Černilca, za državno sekretarko pa Jasno Rojc. Za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja je vlada z jutrišnjim dnem imenovala Bruna Rednaka, in sicer do imenovanja novega generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo novi državni sekretar Matjaž Krajnc, vršilka dolžnosti generalne sekretarke pa bo Rebeka Koncilja Žgalin, in sicer do imenovanja novega generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. julija 2023.

vlada Roberta Goloba v novi sestavi vlada republike Slovenije | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Vlada je s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje z 31. januarjem razrešila državnega sekretarja Sebastjana Zbičajnika in na to mesto s 1. februarjem 2023 imenovala Valerijo Jelen Kosi.

Andreja Katič je postala državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR), ki bo prevzela področje regionalnega razvoja. Dosedanji državni sekretar Marko Koprivc, ki je v Službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pokrival področje kohezije, bo delo nadaljeval tudi na novem ministrstvu. Za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na MKRR je vlada imenovala Simona Švarca

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo po novem močnejše za direktorat za informatiko, ki je bil doslej del ministrstva za javno upravo. Novi državni sekretar na ministrstvu bo postal Miroslav Kranjc

Na preoblikovanem gospodarskem ministrstvu, ki pod svoje okrilje dobiva tudi šport, bosta kot državna sekretarja še naprej delovala dosedanja sekretarja, Matevž Frangež in Dejan Židan

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Friderik1950 08:05 25.januar 2023.

    Sem ravno izračunal. Kmet dobi za vzrejo srednjega bika ob odštetih stroških prireje približno tristo eurov. Seveda ne moremo primerjati in zapisati koliko bikov je en minister, lahko pa stroškovno rečemo, če računamo povprečno bruto plačo takega funkcionarja, je potrebno ...prikaži večo takole čez palec za plačo takega funkcionarja vzrediti približno osemnasjt bikov na mesec. Jako mnogo. Ne vem, mogoče je pa pomota.

  • Avatar Mark035
    Mark035 07:03 25.januar 2023.

    Vlada deluje precej uspešno, ne glede na metanje polen opozicije, ki je do sedaj vsa svoja polena dobila nazaj in so samo pokazali, da ljudje ne maramo desničarske politike plešastega klovna. SMRT janšizmu, SVOBODA narodu.

  • Friderik1950 06:45 25.januar 2023.

    Jebenti, ni šale. Sedaj se po sliki sodeč, moraš kot minister že precej zgodaj vstati, da dobiš še prostor za okroglo mizo.