Slovenija
3924 ogledov

Golobu se je uresničila želja

Robert Golob na koalicijskem vrhu Daniel Novaković/VladaRS/Flickr
Državni zbor je potrdil novo sestavo 15. slovenske vlade.

Vlado tako po novem sestavlja 19 ministric in ministrov ter predsednik vlade. Državni zbor je novo sestavo potrdil s 55 glasovi za in 29 proti. Proti so glasovali poslanci opozicijskih SDS in NSi. 

Vlada, ki jo vodi Robert Golob, ima tri nova ministrstva, in sicer ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za solidarno prihodnost. Dve vladni službi sta se prekvalificirali v ministrstvi, in sicer ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj ter ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ministrstvo za gospodarstvo se spreminja v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za okolje in prostor v ministrstvo za naravne vire in prostor. 

Po odstopu Tatjane Bobnar odstaja odprto mesto ministra za notranje zadeve. Začasno to funkcijo opravlja ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Golov je dejal, da ima po osmih mesecih končno popolno vlado. Njen namen je doseganje novih strateških prebojev in odgovarjanje na strateške izzive našega časa, je dejal. Ocenil je, da čakanje "zagotovo ni bilo potrebno, niti ni bilo v korist države", koalicija pa je bila prisiljena pravico do oblikovanja vlade po lastni meri potrjevati tudi na zakonodajnem referendumu.

"Danes je nova vlada tukaj, vsi ministri in ministrice, ki so bili predvideni že junija, so danes tudi potrjeni," je dejal Golob. Prav to pa po njegovih besedah kaže, da je bil predlog sprememb zakona o vladi, ki med drugim prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, premišljen.

"Koalicija deluje enotno"

Golob je je ob tem ponosen, da vlada kljub marsikdaj različnim pogledom deluje enotno. "Stvari, za katere marsikdo dvomi, se dogajajo v tej koaliciji," ocenjuje Golob. Dokler bo koalicija delila skupne vrednote in cilje, bo to enotnost lahko vzdrževala, tudi čez cel mandat, meni Golob. "Koalicija ostaja enako enotna v zavezi, da v državo pripelje normalen, spoštljiv, odprt dialog, ki dopušča tudi drugačna stališča o marsičem, a hkrati najde skupne rešitve," je dejal premier. Prav tako je koalicija po njegovih besedah enotna, da državo po več desetletjih spravi na pot reform, ki jo bodo modernizirale. "To je tista zaveza in odgovornost, ki jo sprejemamo in za katero smo se tudi podali na volitve," je poudaril.

Pred DZ so tako zaprisegli ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, minister za naravne vire in energijo Uroš Brežan, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Vlada, ki napoveduje, da bo leto 2023 v znamenju številnih reform, ob tem zagotavlja, da bo z reorganizacijo bolj učinkovita pri naslavljanju številnih izzivov, ki jo čakajo. V novi sestavi se bodo ministri predvidoma danes sestali še na seji vlade.

Ob novo število ministrstev se je obregnil prvak opozicijske SDS Janez Janša

Kdo so ministri Golobove vlade?

Ministrstvo za zdravje: Danijel Bešič Loredan (tudi podpredsednik vlade)

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: Tanja Fajon (tudi podpredsednica vlade)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Luka Mesec (tudi podpredsednik vlade)

Ministrstvo za obrambo: Marjan Šarec

Ministrstvo za finance: Klemen Boštjančič

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport: Matjaž Han

Ministrstvo za pravosodje: Dominika Švarc Pipan

Ministrstvo za notranje zadeve: Sanja Ajanović Hovnik (začasno opravlja funkcijo po odstopu Tatjane Bobnar)

Ministrstvo za javno upravo: Sanja Ajanović Hovnik

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije: Igor Papič

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje: Darjo Felda

Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo: Bojan Kumer

Ministrstvo za naravne vire in prostor: Uroš Brežan

Ministrstvo za kulturo: Asta Vrečko

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Irena Šinko

Minister za kohezijo in regionalni razvoj: Aleksander Jevšek

Ministrstvo za digitalno preobrazbo: Emilija Stojmenova Duh

Ministrstvo za solidarno prihodnost: Simon Maljevac

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu: Matej Arčon, minister brez listnice

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Toma 21:15 24.januar 2023.

    Danes opažam, da se je tehnica precej nagnila v desno! Levaki so že utrujeni od plesa ;-)

  • lojs 19:22 24.januar 2023.

    mislim, da bo nova vlada po novem še večkrat na brdu ... če pogledate novo zasedbo v tem starem "cimru" od vlade ... nažokan so kot ene sardine ... ni placa, preveč jih je za tak prostor ... naslednje srečanje ...prikaži več bo na brdu, kjer bodo predstavili novo vlado in ministre ... to bo čudovit dogodek ... (za davkoplačevalce)

  • andrej084 18:51 24.januar 2023.

    Škoda, cca. 5 ministrstev bi bilo za Slovenijo več kot dovolj. Razbremenili bi gospodarstvo in vsi bi imeli lahko zaradi tega več.