Slovenija
7653 ogledov

Golob Mahniču: "April je že mimo, mogoče bi bilo dobro pogledati v koledar"

Vlada RS
Po Golobovih besedah v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah.

DZ bo danes odločal o listi devetih ministrskih kandidatov, ki bodo z reorganizacijo vlade zasedli ministrske stolčke. Vlada premierja Roberta Goloba bo tako po osmih mesecih zaživela v obliki, kot so si jo ob nastopu mandata zamislili koalicijski partnerji. Ministrska ekipa, ki bo po novem štela 20 članov, pa se bo še danes sestala na seji vlade

Po tem, ko so na vprašanja poslancev včeraj odgovarjali ministri, je bil danes na vrsti predsednik vlade.

Černač o plačah sodnikov in tožilcev

Zvone Černač (SDS) je na primer premierju zastavil vprašanje o sistemu plač v javnem sektorju, saj po njegovem na vrhu koalicije ni bilo govora o plačni reformi, ampak samo o zdravstveni. Poleg tega je vlada sodnikom in tožilcem podelila dodatek v višini 600 evrov bruto. "Pričakovano se je sprožil plaz vseh ostalih poklicnih skupin," je poudaril Černač. 

Golob je odgovoril, da plačni sistem danes ne deluje zaradi številnih parcialnih dogovorov, ki so ga sprejemale pretekle vlade. "Različni vatli so bili, ki so jih uporabljale različne vlade," je dejal in pojasnil, da so se plače od leta 2015 najbolj dvignile policistom in vojakom, na dnu pa so funkcionarji, med njimi tudi sodni. Pri tem je poudaril pomen tega, da je sodna veja oblasti resnično neodvisna, pri čemer je ključ do tega tudi popolna materialna neodvisnost. "Na moje presenečenje ugotavljam, da sodna veja oblasti ni neodvisna – še." Po besedah premierja je to  glavni razlog, da se je vlada odločila za podelitev začasnega dodatka sodnim funkcionarjem.

Mahnič o klientalizmu in korupciji

Mahnič je Golobu zastavil vprašanje v zvezi s pregonom koruptivnih dejanj, organiziranega in gospodarskega kriminala, kot je dejal. "Slovenija znova polni naslove svetovnih medijev, vendar tokrat ne zaradi uspešnega predsedovanja EU, temveč zaradi kliantelizma in korupcije, ki po njegovem sega v sam politični vrh, kot glavnega akterja v pa omenjajo prav vas, predsednika vlade," je dodal. 

"Fascinantno je poslušati vaše konstrukte in vedno znova se človek vpraša, ali boste kdaj preboleli 24.april. Očitno ga ne morete," mu je odvrnil Golob. Mahnič mu je za tem dejal, da je sam 24. april že prebolel, da pa Golob, višjih plač, ki jih je napovedal funkcionarjem, sam ne bo dočakal. 

O domnevni korupcijski aferi na Kosovu

Sicer je premier zanikal kakršnokoli vpletenost v domnevno korupcijsko afero na Kosovu, kar je v svojem vprašanju izpostavil Mahnič. Golobu je očital, da državo, pred tem pa podjetje Gen-I, razume kot peskovnik, "v katerem se po mili volji igrate brez pravil".

Predsednik vlade se je po Mahničevih besedah znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil podjetja Gen-I v tujino. "Na podlagi takrat objavljenih dokumentov je bilo vidno, da je podjetje Gen-I v letih 2019 in 2020 zasebnemu podjetju MB Consulting, ki je bilo ustanovljeno nekaj dni pred prvo transakcijo, nakazalo okoli 600.000 evrov, lastnik Martin Berišaj pa je denar sproti dvigoval," je dejal Mahnič.

Berišaj je bil po besedah opozicijskega poslanca prepoznan kot finančna mula, ki naj bi denar nosila nazaj k Robertu Golobu.

"V zadnjih tednih številni mediji razkrivajo nove zgodbe in objavljajo nove transakcije. V državah Zahodnega Balkana se ustanavljajo parlamentarne preiskovalne komisije, pri tem pa vse s prstom kažejo na vas," je dejal in Goloba med drugim vprašal, če Berišaja pozna oz. mu je ta nosil denar.

Golob je Mahničeve očitke zavrnil in ocenil, da v največji opozicijski stranki ne morejo preboleti 24. aprila, ko je stranka Gibanje Svoboda slavila na parlamentarnih volitvah. "Vse to, kar govorite, ste v predvolilni kampanji lansirali vi, vaše strukture pod vašim neposrednim vodstvom," je dejal.

"April je že mimo, mogoče bi bilo dobro pogledati na koledar," je dodal.

Golob je spomnil, da je bil glede domnevne afere soočen tudi v eni od oddaj na Televiziji Slovenija. "V tej oddaji se je ponavljajo ime Martin Berišaj, za katerega sem pozneje izvedel, da gre za kosovskega veleposlanika v Zagrebu. Naj bi pa denar pral in nosil ne vem, kam," je nadaljeval Golob.

"Preprost pogled na Google, ko vtipkate njegovo ime, pokaže, da ne obstaja nobena njegova slika z mano. Jaz ga ne poznam, nikoli ga nisem srečal, kar je za medije potrdil tudi sam," je izpostavil v odgovoru na Mahničevo poslansko vprašanje. "Se pa zelo dobro pozna s kom? S spoštovanim poslancem Janezom Janšo. Njemu je obljubljal na prejšnjih parlamentarnih volitvah zvestobo in podporo kosovskih državljanov, ki živijo v Sloveniji," je sklenil Golob.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 56
  • Idioti 17:59 24.januar 2023.

    Mahnič pejd no do avtokleparja ,da ti da mal oči narazen za kar pa rabi mizo .A so ti glavo v sraustuk stiskal ,namesto da sediš za kazen v kotu

  • lojs 16:33 24.januar 2023.

    ponavljam ... leta 91 je začela delovat "nova" država RS, nekaj je bilo pred tem, se pravi da je nekdo oddal ključe te "firme" in izjavil "izvolite, sedaj ste vi šefi" ... inšpektor vrenko se ne bi strinjal s tem, ...prikaži več kar ga poznam , čeprav se večinoma ukvarja z umori, tudi slovenijo so umorili

  • lojs 14:49 24.januar 2023.

    kako lahko nekoga pokoplejo z vojaškimi častmi, ko je javno dokazal koruptivno dejanje ... a ste prepričani zakaj imao kpk in zakaj se sploh ukvarjamo s korupcijo ... ne vem, naj mi kdo to razloži ... človek pove kaj naj ...prikaži več kupi ukc in to je to, čeprav je dražje ... ampak on ne ve zakaj je držaje ... nehejte se norca delat budale ste na višku