Slovenija
1085 ogledov

Koalicija glede izziva v zdravstvu začrtala devet prioritet s časovnico

koalicija Anže Petkovšek Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so dali skupno izjavo o poteku koalicijskih pogajanj v Državnem zboru.
Koalicijski poslanci napovedujejo, da bodo podali podpise k zavezi za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme. Rok za to se izteče v torek, do takrat pa bodo preučili vsebino in po potrebi predlagali kakšno dopolnitev, napovedujejo v SD in Levici. Zaveza naj bi sicer vsebovala časovnico ukrepov zdravstvene reforme do leta 2025.

Koalicijski partnerji danes dopoldan zaveze še niso dobili, poslanka in podpredsednica SD Meira Hot pa je v izjavi za medije dejala, da bo glede na sredin okvirni dogovor ta zajemala temeljna področja, ki izhajajo iz analize zdravstvenega sistema. Slednjo je zbranim na koalicijskem vrhu včeraj predstavil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, po besedah premierja Roberta Goloba pa je pokazala, da so razmere slabše, kot si kdorkoli v državi misli.

Večina nujnih projektov v tem letu

Zaveza naj bi sicer vsebovala devet nujnih projektov oz. prioritet z zastavljeno časovnico, kdaj naj bi te pripravili in tudi implementirali. O ukrepih se bodo pogovarjali sočasno, njihova uveljavitev pa bo nastopila v različnih časovnih obdobjih, je danes dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. "Presečni datum" za uveljavitev večine ukrepov je po besedah Hotove 1. januar 2024.

Prvi korak naj bi bil digitalizacija, da je ta prioritetna, je danes potrdila tudi poslanka Hot. V nadaljevanju naj bi sledila še strukturna prenova zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je po Golobovih besedah središčna točka problema.

"Ključna je odprava tistega, kar povzroča anomalije"

V tem letu naj bi se lotili še spremembe plačnega sistema, sprememb na področju družinske in urgentne medicine, prenove nadzora in vodenja javnih sistemov in ureditve področja absentizma. Leta 2025 pa naj bi sledile še spremembe na področju koncesij in kadrov ter financiranja zdravstvenega sistema, vključno z reorganizacijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ukinitev slednjega je zapisana tudi v koalicijski pogodbi, prioritetno so jo izpostavljali v Levici, ki je v preteklosti prav na točki ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odtegnila podporo vladi Marjana Šarca. Premier Golob sicer napoveduje združitev dopolnilnega zavarovanja z osnovnim v novo, univerzalno zavarovanje. Tašner Vatovec je ob tem danes poudaril, da ni bistveno, kako ta korak imenujejo, "ključno je, da se odpravi tisto, kar povzroča anomalije v zdravstvu".

Zdravniki | Avtor: Profimedia Profimedia

Trdna odločenost koalicije

Tako v SD kot Levici so sicer danes znova poudarili odločenost koalicijskih partnerjev k ukrepanju. "Vemo,da gre za preplet številnih interesov in koalicija je zavezana, da to preseka," poudarja Tašner Vatovec. V SD pa pozdravljajo tudi napoved ustanovitve posebne delovne skupine v DZ, ki se bo sestajala na 14 dni in bo spremljala implementacijo reforme, ki jo bo pripravljala vlada.

Podobno so koalicijske partnerice zapisale tudi v popoldanskem sporočilu za javnost. Spomnile so, da je koalicija pod vodstvom Roberta Goloba pred volitvami obljubila, da bo naredila vse za to, da bo ljudem zagotovila delujoč javni zdravstveni sistem, ki si ga ljudje ne samo zaslužijo, ampak zanj tudi plačujejo.

Kritike zavračajo

"Ljudje spremembe v slovenskem zdravstvenem sistemu zahtevajo upravičeno in ta koalicija bo v dialogu s stroko, deležniki in civilno družbo naredila vse, da se te spremembe udejanjijo v najkrajšem možnem času," so še zapisali.

S tem so se odzvali tudi na nekatere kritike, ki jih je bilo slišati danes v odzivih na predstavljeno smer reforme. Očitke zoper Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki jih je koalicija nanizala na sredinem vrhu, med drugim o odtekanju denarja in skrivanju podatkov, je danes namreč odločno zavrnila generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. Da je premier podlegel lobijem, pa je za nekatere medije ocenil dolgoletni direktor ZZZS in nekdanji zdravstveni minister Samo Fakin. "Pomenljivo je, da se zadnje dni s kritiko napovedane reforme oglašajo predvsem tisti, ki imajo ali pa so imeli v preteklosti v rokah vse vzvode za spremembe," pa so ob tem zapisali v koaliciji.

"Dejstvo je, da iz leta v leto tako država kot državljani dajemo več denarja v slovensko zdravstvo. Z denarjem upravljajo zdravstvene zavarovalnice, z večino sredstev, 4,5 milijarde evrov pa ZZZS. Ob vsem denarju, ki gre v naše zdravstvo, je zdravstveni sistem na kolenih," so zapisali v koaliciji.

Nov sestanek čez dva tedna 

Koalicija se bo na Brdu pri Kranju znova sestala čez 14 dni, ko bodo pretresali še ostale reforme, ki jih želi Golobova vlada začrtati v letu 2023. Na to bo sledil tudi aneks h koalicijski pogodbi, ki ga bodo koalicijski partnerji po načrtih podpisali v roku šestih tednov. Pripravljen aneks bo namreč najprej šel še čez sito organov vseh treh koalicijskih strank.

Janez Janša SDS Slovenija Slovenija Očitki SDS-a Golobu glede krepitve javnega zdravstva Danijel Bešič Loredan Slovenija ZZZS: Ministru bomo podatke dali šele, ko bo za to pokazal pravno podlago zdravstvena kartica Zdravje Golob napovedal novo zdravstveno zavarovanje vlada Roberta Goloba, vrh koalicije, Brdo pri Kranju koalicijski vrh Slovenija Golob: Stanje je slabše, kot si kdor koli v državi misli

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • mirror 12:48 20.januar 2023.

  Golob: Analiza bo podlaga za reformo, ki bo po napovedih pripravljena v letošnjem letu, zaživela pa bo v prihodnjem. To pomeni, da se letos ne bo nič spremenilo. Levičarska želja je taka, da se nič ne spremeni. Zato pa ste ...prikaži veče prvo kar ste naredili, izničili sprejet zakon vlade JJ o vpogledu in nadzoru nabavnih cen medicinskih pripomočkov, da bo spet tako, kot je bilo.. Samo denar od dodatnega zavarovanja vam diši. Zato Golob, vam ne verjamemo nič.

 • Naklonsky 09:41 20.januar 2023.

  … oziroma devet neumnosti brez časovne opredelitve!

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 22:55 19.januar 2023.

  Naslov članka ni pravi moral bi biti:"devet novih laži Golobove vlade"!! Vse kaj so obljubili pred volitvami je bila ena velika laž!! Ljudje plačujejo 500 evrov mesečno ogrevanja zato,ker je vlada od konca Oktobra pa do sredine Januarja delala na ...prikaži več ublažitvi draginje!? Tako trdo so delali,da se je ogrevanje več kot 100% podražilo v 4 mesecih??