Slovenija
2079 ogledov

Janša: Že en muzej je preveč, 16 ministrstev pa premalo

Dimitrij Rupel Janez Janša Lojze Peterle Reševalni pas/Twitter
Združenje VSO je na novinarski konferenci izrazilo nasprotovanje vladnemu sklepu o usodi Muzeja slovenske osamosvojitve.

Po besedah predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzeta Peterleta zadevo o ukinitvi muzeja jemljejo zelo resno, zato bodo, če vlada ne bo spremenila odločitve, začeli izvajati t.i. akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Peterle, je sodeloval v treh slovenskih vladah in "takega oblastnega lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile še ni doživel". 

"Imeli smo edinstveno osamosvojitev. In ta pogled, da je šlo za edinstveno dejanje v slovenski zgodovini, ni samo zadeva tako imenovane desnice, kot bi želeli nekateri na novo prikazovati," je poudaril ter dodal, da ga preseneča, da želi ta vlada "osamosvojitev odigrati kot element dodatne slovenske polarizacije".

Z osamosvojitvijo smo po Peterletovih besedah "dobili nov politični element, o katerem je vredno ohranjati zavest, ponos, tudi samozavest", s tem, ko je šla vlada na predlog ministrice za kulturo Aste Vrečko "podirat ustanovo, ki je bila ustanovljena z odločitvijo demokratično izvoljene vlade, pa ta vlada kaže, kaj je njena prava namera".

Kot je še dejal, sami jemljejo zadevo zelo resno, kot udarec slovenski državotvornosti, zato bodo, "če vlada ne bo potegnila te odločitve nazaj, začeli izvajati t. i. akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve". Podrobnosti o njem bodo razkrili po 10. februarju, je napovedal.

Rupel: Vlada hoče prevzeti zgodovino

Po besedah člana predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Dimitrija Rupla je ministrica s tem, ko je napovedala združitev dveh muzejev, "napovedala in storila več, kot ji pripada in kot je dovoljeno. Celo več, kot je naredil katerikoli minister v času socializma. Poigrala se je z državo in samoodločbo slovenskega naroda, se pravi plebiscita".

Združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitev novega Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije je označil kot političen ukrep, "ki se predstavlja kot ukrep zoper politizacijo". Po njegovih besedah hoče aktualna vlada prevzeti zgodovino. "Prevzem zgodovine ni majhna stvar," je sklenil.

Kacin: Gre za izbris

Jelko Kacin je poudaril, da osamosvojitev ni enodnevno dejanje. "To je proces demokratizacije, ki je pripeljal do demokratičnih sprememb, do prvih demokratičnih volitev, ki je pripeljal do inkluzivnosti tistega dela političnega telesa, ki do večstrankarskega sistema ni imel nobene možnosti politično participirati, razen znotraj tako imenovane Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije".

Poudaril je, da združitev muzejev "ni dejanje ene ministrice, to je odločitev vlade". "V slovenščini se ta termin imenuje izbris", je dejal Kacin in vladno odločitev označil za zgodovinsko napako in aroganco.

Janša: Izdajalska poteza

Član predsedstva Združenja VSO in predsednik SDS Janez Janša pa je poudaril, da si je v času plebiscita slovenski narod dejansko edinkrat v svoji zgodovini pisal sodbo sam. Izpostavil je, da to dejanje ni bilo zgolj podvig ene politične opcije, in dodal, da "če si kakšen dogodek v slovenski zgodovini zasluži dostojno obeležitev, potem je zagotovo to dogodek, ko smo bili Slovenci enotni".

S tem, ko je združitev muzejev postala soglasna odločitev vlade, je zadeva po njegovih besedah preskočila na raven, "kjer smo soočeni z dejstvom, da je vlada z vsemi svojimi pooblastili potegnila izdajalsko potezo".

"Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve vlada utemeljuje z racionalizacijo. Ker da je že eden preveč. Hkrati povečuje število ministrtev za štiri. Ker jih je 16 premalo, bodo sedaj z dvajsetimi delo racionalizirali. Res, potrebujemo le še muzej golobizmov," je po konferenci tvitnil Janša.

V NSi so po odločitvi vlade o združitvi muzejev začeli pripravo interpelacije zoper ministrico Vrečko. Na novinarsko vprašanje, ali bodo v SDS prispevali podpise pod njo, je Janša povedal, da "bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena ali pa zadostna ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade". "Gre za sklep vlade in gre za neko drugo raven," je še povedal in dodal, da bodo več razkrili po 10. februarju.

Vlada je sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije sprejela minuli četrtek.

Vrečko: To je manipulacija

Asta Vrečko | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je odzvala na navedbe združenja VSO. Zavrnila je njihove argumente in dejala, da gre le za združitev dveh zavodov in da so na ministrstvu sledili strokovnim pomislekom.

"Zanimiva se mi zdi ta vihrava retorika, ki je bila uporabljena na tiskovni konferenci glede združevanja muzeja osamosvojitve in muzeja novejše zgodovine v nov javni zavod. Treba je poudariti, da gre za navadno manipuliranje, ko se govori o ukinitvi. Gre za združevanje, kjer ostanejo vsi programi enaki," je dejala ministrica.

"Sledimo strokovnim pomislekom, ki so bili prisotni že ob ustanovitvi zavoda. Da torej muzej nima primernega prostora, nima svoje ustanovne zbirke, ker so artefakti že po različnih muzejih, najpomembnejši torej v muzeju novejše zgodovine," je dodala Asta Vrečko. 

Komentarjev 19
 • robi2107 11:23 25.januar 2023.

  Imam predlog: tole četverico, ki tamle serje in se ima za ultra zaslužne, balzamiramo in jih razstavimo kot muzejske exponate. Samo umret še morajo. Lahko bi se jim tudi pomagalo pri tem. In potem jih posadimo za kao mizo v ...prikaži več Poljčah (nekaj podobnega, kot imajo Kitajci Maota v tisti votlini).

 • Avatar Leon
  Leon 08:39 25.januar 2023.

  Janša in ostali BATA REVOLUCIONARJI si zaslužijo spomenik na Dobu !

 • jezero 08:31 25.januar 2023.

  Za vsako malenkost zahtevajo referendum-zakaj ne še za ta muzej?