1697 ogledov

Kranjsko sodišče zavrnilo Janševo tožbo proti tožilki in sodnikom

odškodnina sojenje Janez Janša Franci Matoz
1/2
M. Ha. Janez Janša po naroku na kranjskem sodišču 22. decembra 2022.
Kranjsko okrožno sodišče je v obravnavi odškodninske tožbe, ki jo je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša vložil zaradi zadeve Patria, z delno sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek zoper nekdanjo tožilko in sodnike. Rok za pritožbo se izteče 21. februarja, je razvidno iz sodbe, ki jo je Janša danes objavil na Twitterju.

Sodnica Tanja Bizjak je v delni sodbi zavrnila tožbeni zahtevek v delu, v katerem je Janša od nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar ter sodnikov Barbare Klanjšek, Milana Štruklja, Vesne Žalik in Branka Masleše zahteval, da mu plačajo nekaj več kot 900.000 evrov odškodnine in zamudne obresti od septembra 2017 dalje. Na podlagi zavrnitve tožbenega zahtevka je tožnik tožencem dolžan plačati njihove pravdne stroške.

Janez Janša je ob objavi sodbe na Twitterju zapisal: "Brez izvajanja enega samega dokaza je kranjska sodnica zavrnila odškodninsko tožbo zoper Maslešo in ostale akterje krivosodja v zadevi Patria, češ da naj škodo namesto njih poravnajo nič krivi davkoplačevalci."

janez janša franci matoz | Avtor: M. Ha. Janez Janša in Franci Matoz, posneto 22. decembra 2022 pred Okrožnim sodiščem v Kranju. M. Ha.

Da je bila omenjena delna sodba že izdana, so za STA danes potrdili tudi na kranjskem okrožnem sodišču. Ker vročitev vsem strankam še ni izkazana, pa je še niso mogli razkriti.

Delno sodbo je sodnica spisala po obravnavi zadeve 22. decembra lani. Po vpogledu v listinske dokaze je ocenila, da je zadeva glede tožbe zoper pet toženih posameznikov zrela za odločitev. Zato se je odločila, da bo izdala delno pisno odločbo. Ob tem je zavrnila dokazne predloge po zaslišanju nekaterih prič, med drugim tudi ustavnih sodnikov.

Janšev odvetnik Franci Matoz je tedaj poudaril, da gre zaradi neizvedbe predlaganih dokazov za absolutno kršitev pravilnosti postopka. Ocenil je sicer, da so ponudili dovolj dokazov za to, da so toženi posamezniki ravnali samovoljno z namenom povzročitve škode in da so s tem izpolnili vse elemente odškodninske odgovornosti.

Janša je dejal, da v zadevi Patria ni šlo za sojenje, temveč za politični obračun in politično eksekucijo. Zato meni, da bi ti konkretni posamezniki morali za to nositi odgovornost, namesto, da jo prelagajo na državo, da bo namesto njih plačala odškodnino.

Pooblaščenci toženih so na drugi strani opozorili, da bi šlo za nevaren precedens, če bi sodišče tožilki in sodnikom pripisalo odškodninsko odgovornost za njihovo delo. Kot je izpostavil pooblaščenec treh toženih Emil Zakonjšek, sodnikom pri odločanju po ustavi pripada imuniteta.Tako napačna materialno pravna odločitev ne more pomeniti njihove odškodninske odgovornosti, temveč za morebitne sodne zmote odgovarja država. "Drugače ni mogoče zagotoviti neodvisnosti sodstva, ki je temelj pravne države," je poudaril Zakonjšek.

odškodninska tožba Janez Janša Branko Masleša Branka Zobec Hrastar | Avtor: M. Ha. V ospredju oziroma v prvi vrsti so odvetniki, od leve proti desni Emil Zakonjšek, Benjamin Peternelj, Miha Kunič in Jasna Lovrec, v drugi vrsti pa sodniki Branko Masleša, Vesna Žalik in Milan Štrukelj. M. Ha.

Sodba kranjskega okrožnega sodišča še ni pravnomočna, rok za pritožbe pa se izteče 21. februarja. Ko bo sodba pravnomočna, se bo na kranjskem sodišču nadaljeval postopek o odškodnini, ki jo Janši terja od države.

Nakup finskih oklepnikov 8x8 je prerasel v eno večjih afer v samostojni Sloveniji. Po pravnomočni obsodilni sodbi na dveletno zaporno kazen, zaradi katere je Janša junija 2014 moral v zapor, je ustavno sodišče decembra 2014 najprej zadržalo izvajanje kazni in Janšo izpustilo na prostost, aprila 2015 pa sklenilo zadevo vrniti na prvostopenjsko sodišče.

Še pred novo sodno odločitvijo pa je zadeva zastarala in tako ni doživela epiloga. Janša je sicer ocenjeval, da bi lahko v ponovnem postopku dosegel oprostilno sodbo in tako nedvoumno dokazal svojo nedolžnost, zato se je na sklep o zastaranju pritožil, a je lani ustavno sodišče njegovo pritožbo zavrglo, saj ima, kot so zapisali sodniki, zastaranje enake pravne učinke kot oprostilna sodba.

Janez Janša Patria Slovenija Janez Janša zahteva 900 tisoč evrov odškodnine Ljubljana11.05.08...zapor na Povsetovi na sliki paznik, ki odklepa resetke...pov Odškodnina Slovenija 63 tisočakov za zapor v primeru Patria Krkovič Poravnava Slovenija Slovenija mora zaradi afere Patria Krkoviču plačati ... janez janša franci matoz Slovenija Janša z vsemi topovi nad sodnike, tožilko in državo
Komentarjev 15
 • leonardo 07:05 24.januar 2023.

  Vse kar ni po njegovem imenuje krivosodje. Počasi se bo moral navaditi, da ni več prvi med enakimi kaj bo pa potem, ko ne bo niti prvi med svojimi.?Le kje bo ubogi kalimero iskal pravice?

 • Avatar Antikrist3
  Antikrist3 22:37 23.januar 2023.

  Fašista Janšo bi morali po hitrem postopku postaviti pred zid ali pa na kandelaber! Takih kriminalcev pa Slovenija res ne rabi!

 • smoljo 21:06 23.januar 2023.

  No če je imel toliko dokazov da je nedolžen,zakaj je potem dopustil ,da je stvar zastarala ???? E jj kot bi rekli v jugi. "Ko te nezna ,skupo bi te platio"....