Slovenija
25009 ogledov

Janša z vsemi topovi nad sodnike, tožilko in državo

janez janša franci matoz
1/11
M. Ha. Janez Janša in Franci Matoz, posneto 22. decembra 2022 pred Okrožnim sodiščem v Kranju.
"V zadevi Patria ni šlo za sojenje, temveč za politični obračun in politično eksekucijo. Zato naj konkretni posamezniki nosijo odgovornost, namesto da jo prelagajo na državo," je danes novinarjem pred Okrožnim sodiščem v Kranju dejal Janez Janša. Na tem sodišču je bila danes eno uro in pol dolga obravnava odškodninske tožbe, s katero predsednik SDS od nekdanje tožilke in sodnikov, ki so sodili v zadevi Patria, zahteva več kot 900.000 evrov odškodnine. Sodišče bo, kot je sklenila sodnica Tanja Bizjak, najprej odločilo o morebitni odškodninski odgovornosti tožilke in sodnikov.

Ob prihodu na sodišče je predsednik SDS Janez Janša na vprašanje novinarjev, kako je prišel do vsote več kot 900.000 evrov, kolikor je zahtevana odškodnina (bolj natančno, gre za 901.119,96 evra) rekel, da je "ta številka simbolična, škoda, ki je bila povzročena pa se meri v miljardah." Kot je poudaril, so "z zlorabo vseh instrumentov pravne države ti konkretni posamezniki spremenili politični tok zgodovine v Sloveniji. Gre za zlorabo, podobno tisti v procesu proti četverici. In to se ni dogajalo v prejšnji totalitarni državi, ampak v samostojni Sloveniji. Zelo prav bi bilo, da posledice nosijo posamezniki, ki so to zakrivili, ne pa davkoplačevalci." Na vprašanje, kaj pričakuje, pa je odgovoril, da pravično sodbo.

Okrožna sodnica Tanja Bizjak je potem, ko poravnava med tožnikom in toženimi oziroma njihovimi pooblaščenci za zaprtimi vrati ni uspela, povedala, da bo sojenje odprto. Na današnjem prvem naroku so, tako kot je tudi uvodoma napovedala sodnica, vpogledali listinske dokaze, zaslišanj pa ni bilo.

Janšev odvetnik Franci Matoz je najprej predlagal dodatno zaslišanje nekdanjih ustavnih sodnikov Miroslava Mozetiča in Mitje Deisingerja. Predstavnica državnega odvetništva, ki predstavlja prvobtoženo Republiko Slovenijo, Jasna Lovrec, je temu nasprotovala, ker naj ta dva ustavna sodnika nista priči. "Nekdanji ustavni sodniki in tudi sedanji ustavni sodniki ne morejo svojih ločenih mnenj dodatno pojasnjevati," je dejala državna odvetnica Lovrec.

Odvetnik Emil Zakonjšek je dejal, da sodnika varuje pred takšnimi postopki Ustava RS. "V tem primeru je odgovorna samo država, ne sodniki. Ta postopek ni namenjen razčiščevanju zadeve Patria. Ni res, da je bil Janez Janša nezakonito obsojen. Vse je bilo zakonito. Res pa se kazenski postopek ni končal, samo ustavno sodišče pa ni razsojalo, ampak je vrnilo v ponovno sojenje. Tožnik je neobsojen in upravičeno zahteva odškodnino od države."

Matoz je vztrajal, da se zasliši Mozetiča in Deisingerja, kajti da je šlo za namerno ravnanje za povzročitev škode tožeče stranke Janezu Janši. "Stranka ni nekaznovana, kot je rekel Zakonjšek, ampak je nedolžna," je poudaril Matoz.

Po vpogledu v listinske dokaze je sodnica Tanja Bizjak dejala, da je odločitev zrela za odločitev za od drugoobtožene do šestoobtožene stranke. Pojasnila je, da je zavrnila zaslišanje dodatnih prič, zavrnila pa je tudi predlog tožeče stranke za prekinitev postopka, da bi se pred ustavnim sodiščem začel postopek glede protiustavne pravne praznine glede neposredne odgovornosti sodnika in tožilca. Po mnenju sodnice ne gre za protiustavno pravno praznino.

Nato je sodnica pozvala zagovornike k zaključni besedi.

V zaključni besedi je odvetnik Janeza Janše Franci Matoz dejal, da so od drugoobtožene do šestoobtožene stranke ravnale samovoljno z namenom škodovati tožniku. 

Odvetnik Miha Kunič, zagovornik nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, pa je poudaril, da so bila vsa njena ravnanja v okviru njenih pristojnosti.

Odvetnik Emil Zakonjšek, ki je danes na sodišču zastopal tožene sodnike, je v zaključni besedi predlagal, da sodišče zavrže tožbo od drugoobtožene do šestoobtoženega. "Seveda tožnik ne bo prikrajšan za odškodnino," je dejal Zakonjšek.

Janez Janša je izbruhnil, da je očitno že vse jasno, potem ko je sodnica dejala, naj odvetniki povedo, kakšne stroške so imeli. "Obravnava je končana za od drugoobtožene do šestoobtoženega (se pravi za nekdanjo tožilko Branko Zobec Hrastar in sodnike, op. a.), sodba bo pisna, " je po eni uri in pol ob vidnem nezadovoljstvu Janše in Matoza dejala sodnica. 

Janez Janša Franci Matoz | Avtor: M. Ha. Janez Janša in Franci Matoz na naroku na Okrožnem sodišču v Kranju 22. decembra 2022. M. Ha.

Leta 2020 je Janša vložil odškodninsko tožbo na Okrožno sodišče v Ljubljani, a je nato njegov odvetnik Franci Matoz predlagal prenos krajevne pristojnosti. Zadeva je bila nato prestavljena na celjsko sodišče, od tam pa na kranjsko, kjer danes poteka prvi narok. 

Janša toži nekdanjo tožilko Branko Zobec Hrastar, ljubljansko okrajno sodnico Barbaro Klanjšek, sodnika Milana Štruklja, vrhovno sodnico Vesno Žalik in vrhovnega sodnika Branka Maslešo. Vsem očita nezakonito delo v procesu Patria. 

odškodninska tožba Janez Janša Branko Masleša Branka Zobec Hrastar | Avtor: M. Ha. V ospredju oziroma v prvi vrsti so odvetniki, od leve proti desni Emil Zakonjšek, Benjamin Peternelj, Miha Kunič in Jasna Lovrec, v drugi vrsti pa sodniki Branko Masleša, Vesna Žalik in Milan Štrukelj. M. Ha.

Spomnimo, Janša je bil pravnomočno obsojen v zadevi Patria. V zaporu na Dobu je bil od 20. junija 2014 do 12. decembra 2014. Ustavno sodišče je nato aprila 2015 soglasno razveljavilo sodbo in zadevo vrnilo na prvostopenjsko sodišče. V ponovnem sojenju je okrajno sodišče septembra 2015 kazenski pregon v zadevi Patria ustavilo, ker je ocenilo, da je nastopilo absolutno zastaranje. Janša se je na odločitev pritožil, a je nato leta 2017, da je primer zastaral, potrdil še senat kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča RS, ki je zavrnil zahtevo za varstvo zakonitosti. 

Sodišče, Okrožno in okrajno sodišče v Kranju, zraven desno spomenik Bitcoin, tudi spomenik pohlepa kot rečejo v Kranju | Avtor: M. Ha. Sedež okrožnega sodišča in okrajnega sodišča v Kranju. Pred njim je v krožišču prvi spomenik na svetu, posvečen bitcoinu, mnogi Kranjčani pa mu rečejo tudi spomenik pohlepa. M. Ha.

Odzivi in komentarji pred sodiščem

Odvetnik Emil Zakonjšek je novinarjem po končani današnji obravnavi na Okrožnem sodišču v Kranju pojasnil, da je "za sodnico prve stopnje, tožilko, sodnika višjega sodišča in dva sodnika vrhovnega sodišča zadeva zaključena. Kako je zaključena, pa bomo videli ob prejetju sklepa sodišča ali sodbe. Zoper državo pa se bo postopek nadaljeval, odvisno je samo, kakšna je višina odškodnine. Tukaj se država in sodnik ne strinjata oziroma se nista uskladila". ...

Kranj, tožba, Patria, odvetnik Emil Zakonjšek | Avtor: M. Ha. Emil Zakonjšek je danes, 22. decembra 2022, na Okrožnem sodišču v Kranju po pooblastilu zastopal tri sodnike: Branka Maslešo, Vesno Žalik in Milana Štruklja. M. Ha.

V nadaljevanju je Zakonjšek še povedal: Nikoli ne bomo vedeli, kako bi se postopek končal. Žal se je iz formalnopravnih razlogov, ker je postopek zastaral, ne pa zato, da je kriv ali da je ugotovljeno, da ni kriv. Velja pa za nedolžnega. In ustava je jasna. Sodniki imajo za odločanje imuniteto odškodninske odgovornosti zoper tožnike. Ena od strank ponavadi ni zadovoljna z odločitvijo sodišč, če pa je res kakšna napaka, odgovarja država za ravnanje sodnika. V drugačnem primeru je nemogoče zagotoviti neodvisnost sodstva. To pa je temelj pravne države."

Branko Masleša | Avtor: M. Ha. Nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pred kranjskim okrožnim sodiščem 22. decembra 2022. M. Ha.

Toženi vrhovni sodnik Branko Masleša današnjega naroka ni želel komentirati.

Jasna Lovrec, višja državna odvetnica, je na vprašanje, kaj se bo dogajalo v prihodnje, razložila, da bo sodišče počakalo na pravnomočnost svoje odločitve glede drugotožene do šestotožene stranke. "Sodišče je danes odločilo, da je zadeva v tem delu zrela za odločitev in bo izdalo sodbo. Potem bo sodišče nadaljevalo s postopkom zoper Republiko Slovenijo oziroma prvotoženo stranko po pravnomočnosti te odločitve. Karkoli napvedovati zdaj ni možno. Pričakuje se še pravno sredstvo in nato odločitev višjega sodišča ... Mi temelja po 30. členu ustave oziroma 32. poglavju ZKP-ja nismo prerekali. Prerekamo pa temelj po 26. členu ustave." Na vprašanje novinarjev, ali je bila danes podana kakšna ponudba, pa je Jasna Lovrec odgovorila, da je "pripravljalni postopek tajen. O tem nobena stranka ne sme govoriti v javnosti."

odškodnina sojenje Janez Janša Jasna Lovrec | Avtor: M. Ha. Jasna Lovrec, višja državna odvetnica, pred kranjskim sodiščem 22. decembra 2022. M. Ha.

Odvetnik Miha Kunič, pooblaščeni odvetnik nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, je glede tožbenega zahtevka dejal, da vsakdo, ki pozna pravo, pravno prakso, ustavo, mednarodne konvencije in konvencije Združenih narodov, ve, da s takim zahtevkom ne moreš uspeti. Na vprašanje, zakaj se je Branka Zobec Hrastar želela izvzeti iz sojenja, je odgovoril, da zaradi namigovanj na njenega moža v medijih. Njen predlog za izločitev je bil zavrnjen... To dokazuje, da ona ni delala politično, ni imela nobenega zlega namena, ampak je delovala izključno po stroki. In tudi notranji nadzor na tožilstvu je pokazal, da ni naredila nobene napake. In ne pozabimo, tudi ustavno sodišče je reklo, da so vsi elementi kaznivega dejanja opisani v obtožnem predlogu ustavne odločbe... Edina stvar, ki bi si jo želel v tej zadevi, je, da bi sodišče odločilo že prej. Ker to razumemo kot pritisk na delovanje sodišča kot takega. Sodišče kot ena najšibkejših vej oblasti  mora vedno zdržati pritisk izvršilne veje oblasti. Jaz to razumem kot poskus pritiska na delovanje sodišča. Pravnih argumentov za uspešno tožbo za mojo klientko in predvidevam da tudi za sodnike, ni. Da, država mora plačati odškodnino, ker je bil gospod neupravičeno na prestajanju kazni in se je torej treba odločiti samo o višini odškodnine.

odškodnina sojenje Janez Janša Miha Kunič | Avtor: M. Ha. Odvetnik Miha Kunič pred kranjskim sodiščem 22. decembra 2022, kjer je zastopal nekdanjo tožilko Branko Zobec Hrastar. M. Ha.

Novinarji smo odvetnika Kuniča prosili tudi za komentar, kaj bi se zgodilo, če bi bili tožilka in sodniki spoznani za odgovorne. "S tem bi izgubili neodvisno sodstvo, mislim, da bi bila Republika Slovenija deležna bistveno hujših sankcij kot Poljska in Madžarska glede vpletanja izvršilne veje oblasti v delo sodnikov. Ker naša ustava določa, da z delom sodnika imajo sodniki imuniteto. Napačna materialna pravna odločitev ne more pomeniti odškodninske odgovornosti. Zato je to branik temeljnih človekovih pravic in načela delitve oblasti v vsaki demokratični državi. Precedans bi bil zame signal, da imamo deviacijo od razlage konkretnega člena Ustave RS."

Kot zadnja sta iz sodne stavbe prišla Janez Janša in njegov odvetnik Matoz.

Janez Janša je današnjo obravnavo, potem ko sodnica danes ni sprejela nobenega predloga odvetnika Matoza, komentiral, da je krivično sojenje kaznivo in še, da so toženi sodni sistem zlorabili za politični obračun, za vplivanje na politično sliko Slovenije... Zdaj želijo, da ljudstvo plača.

odškodnina sojenje Janez Janša Franci Matoz | Avtor: M. Ha. Janez Janša in Franci Matoz po končani obravnavi na kranjskem okrožnem sodišču 22. decembra 2022. M. Ha.

Na vprašanje, zakaj preganja sodnike, je Janez Janša odgovoril, da "je eno sojenje, drugo pa je politični obračun. To je bil politični obračun. Če citiram nekdanjega ustavnega sodnika Krivica, je na prvi pogled jasno, da to, za kar se je nam sodilo v zadevi Patria, ni kaznivo dejanje... Tisti, ki so pri tem sodelovali, so vedeli, da ne izvajajo sojenja, ampak politično eksekucijo. ... in da potem ne bo nobene odgovornosti oziroma da ne bodo plačali škode."

Janez Janša Odškodnina Slovenija Janša, Črnkovič in Krkovič od države terjajo milijone Janez Janša Patria Slovenija Janez Janša zahteva 900 tisoč evrov odškodnine Zapor Moral v zapor Slovenija Primer Patria: Obsojenec se je zglasil na Dobu Ljubljana11.05.08...zapor na Povsetovi na sliki paznik, ki odklepa resetke...pov Odškodnina Slovenija 63 tisočakov za zapor v primeru Patria Krkovič Poravnava Slovenija Slovenija mora zaradi afere Patria Krkoviču plačati ... janez janša franci matoz Slovenija Slovenija Janša toži vse po spisku: Državo, nekdanjo tožilko in sodnike

 

Komentarjev 61
  • jakec1575 03:03 23.december 2022.

    A Matoz je po novem tudi jansev varnostnik?

  • jakec42 02:40 23.december 2022.

    Se pa res visoko ceni,kar v miljardah bog nam pomagaj!

  • lojs 15:26 22.december 2022.

    očitno obstajao osebki iz pravne veje oblasti, ki začuda preberejo obsodbo kot je bila konkretno ta ... sodba kot izdelek, ki ima podpis, je tako neverjetna, da je skrajni čas, da se posname dokumentarni film ... naj tujina izve, pod ...prikaži več kakšen tekst se podpišejo naši obrukani nesposobni sodniki ... pravzaprav me čedalje manj preseneča, zakaj so bili nekateri tako proti samostojni državi ... s takim kadrom jo preprosto in za vsako ceno , ne moremo imeti