Slovenija
2972 ogledov

Janša, Črnkovič in Krkovič od države terjajo milijone

Janez Janša Saša Despot
Radio Slovenija: Janša, Črnkovič in Krkovič zaradi nezakonitega zapora od države terjajo skupno 15 milijonov evrov.

Predsednik SDS Janez Janša, prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič in upokojeni brigadir Tone Krkovič zaradi nezakonitega zapora od države terjajo skupno 15 milijonov evrov, poroča Radio Slovenija.

Trojica je bila pravnomočno obsojena na zaporne kazni v zadevi Patria in je del kazni že prestala. Leta 2015 pa je ustavno sodišče obsodilno sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje tik pred zastaranjem. Vrhovno sodišče je zastaranje potrdilo februarja 2017.

patria zastaranje patrie Slovenija Uradno: Patria zastarala!

Zaradi prestajanja zaporne kazni po pozneje razveljavljeni obsodbi pa po poročanju kolegov z Radia Slovenija trojica terja od države milijone. Krkovič za STA sicer tožbe ni želel ne potrditi ne zanikati, Črnkovič pa je zatrdil, da tožbe ni vložil, ker se še pogaja s pravobranilstvom.

Že septembra so iz SDS sporočili, da tožijo državo za 886.257,37 evra zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Janša je bil namreč pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014. "Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji," so menili v stranki.

slovenija 19.03.14, Janez Jansa, sojenje, Patria, sodisce, Vrhovno sodisce, fot ob 17. uri bo nagovoril podpornike Slovenija Po 176 dneh gre Janša lahko domov

"Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov, kot na volitvah leta 2008," so ocenili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
 • Avatar olor
  olor 07:57 10.oktober 2017.

  In kaj če je tu taktika? Te obsodijo, strpajo v arest, nato te kao da je napaka izpustijo in ti dobiš bajno odškodnino. Denar si pa porazdelijo. Vse je možno in tem lopovom ne verjamem več nič.

 • Taja 21:01 09.oktober 2017.

  1. Zadeva je zastarala in jim ni bila dokazana nedolžnost. 2. Čas, ko je bil Janša zaprt, je edino obdobje, ko je Janša sedel v parlamentu. Vikend zapor ni zapor! 3. Gospod Janša, upam, da za izbrisane velja enako:odškodnine naj ...prikaži več plačajo tisti posamezniki, ki so za to krivi

 • mirror 19:30 09.oktober 2017.

  Ta denar bi morali poleg sodstva, tožilstva, Cvikla in Kosa izvoznika na afere na Finsko zbrati in plačati plačati tudi tisti vsevedni levi komentatorji, ki so 24 ur na dan na portalih "dokazovali" krivdo brez dokazov zgoraj omenjenim.

Sorodne novice