Slovenija
2365 ogledov

Slovenija mora zaradi afere Patria Krkoviču plačati ...

Krkovič Anže Petkovšek
Zdaj je glede razveljavljenih obsodb odprta le še odškodnina za Janeza Janšo.

Brigadir Anton Krkovič in država Slovenija sta se po navedbah časnika Dnevnik pogodila za 60.000 evrov odškodnine zaradi neupravičenega zapora v zadevi Patria. Že prej se je za odškodnino pogodil tudi Ivan Črnkovič, tako da od trojice ostaja le še Janez Janša.

Predsednik SDS ter aktualni predsednik vlade Janez Janša, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in Krkovič so bili leta 2014 pravnomočno obsojeni v zadevi Patria, češ da so sprejeli obljubo podkupnine pri nakupu 135 oklepnikov od finskega podjetja. Ustavni sodniki so sodbo potem razveljavili, nakar do sodnega epiloga ni prišlo, saj je sodba septembra 2015 zastarala, povzema STA.

Precej manj od zahtevanih zneskov

Vsi trije so vmes preživeli precej časa v zaporu. Črnkovič 184 dni, Krkovič 259 dni in Janša 145 dni. Vse trem zaradi neupravičenega zapora pripada odškodnina, višina te pa je (bila) jedro spora in tožb vpletenih proti državi. Črnkovič je terjal kar 13,5 milijona evrov, Krkovič 600.000 evrov, Janša pa 900.000 evrov. Črnkovič se je z državo pogodil oktobra 2018, dobil je 63.000 evrov odškodnine.

Zdaj se je za podobno vsoto pogodil tudi Krkovič. Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so za Dnevnik pojasnili, da odpoved pritožbi pomeni, da se obe stranki strinjata s presojo sodišča, da je tožniku zaradi neupravičene obsodbe v zadevi Patria in zaradi prestanega zapora nastala premoženjska in nepremoženjska škoda v skupni višini 60.616 evrov. Država je Krkoviču že prej plačala dobrih 35.000 evrov odškodnine, a se mu je zdela ta vsota prenizka in je vse do poravnave vztrajal pri višji odškodnini.

Tako zdaj od trojice, ki so bili v zaporu zaradi zadeve Patria, ki je kasneje zastarala, brez odškodnine za prestanih 145 dni v zaporu ostaja le še Janša. Na vprašanje odvetniku Franciju Matozu, ali njegov klient vztraja pri 900.000 evrih oziroma ali tudi Janša razmišlja o poravnavi, časnik ni dobil odgovora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 04:35 05.julij 2020.

    Zanimivo.. ! Pa vpijejo da so v tujini, v afero Patria umešani, po zaporih, pri nas pa ne..

Sorodne novice