Slovenija
21 ogledov

Vlada vendarle proti

slovenija 04.12.12. italija, zavlje, blizu trsta, plinski terminal, severni jadr Alpe Adria Green - mednarodna organizacija za zascito okolja in narave
Predsednik državnega zbora Janko Veber v pismu vlado opozarja, da poslanci nasprotujejo gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Vlada tik pred zdajci sporočila: glasovali bomo proti!

Slovenska vlada bo kljub drugačni napovedi v sredo glasovala proti seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, med katerimi je tudi plinski terminal v Žavljah, je po sestanku na vladi povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Slovenija je proti terminalu v Žavljah in bo zato kljub sedmim dobrim projektom, ki so še na tej listi, glasovala proti, je dodal minister. "S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo," je še dejal.

Bratuškova: Vzdržanje glasu bi nam onemogočilo morebitno sodno pot

 Edini razlog, da se je vlada na prejšnji seji odločila, da se Slovenija vzdrži pri glasovanju je bil, da je na seznamu tudi sedem slovenskih projektov, je povedala Bratuškova. "Ocenili smo, da glasovati sam proti sebi ne bi bilo najbolje," je dejala.

Dodatna pravna mnenja so pokazala, da Sloveniji ob vzdržanju glasu to onemogoči morebitno sodno pot, če bi bila ta kdaj potrebna. "To je edina stvar, da bo vlada na dopisni seji mnenje iz pridržanega spremenila v negativno," je dodala Bratuškova.

Dopoldne vlado opozarjal Veber

"V medijih sem zasledil informacijo, da naj vlada v prihodnjih dneh v Bruslju, ko bo potekalo glasovanje v zvezi s predlaganim seznamom ključnih evropskih projektov skupnega pomena, na katerega je Republiki Italiji uspelo uvrstiti tudi plinski terminal v Žavljah, ne bi glasovala proti," je še pred nekaj urami sporočil predsednik državnega zbora. Če bi taka odločitev zdržala, je Veber dejal, da jo "obžaluje".

O zaščiti severnega Jadrana je namreč državni zbor obširno razpravljal že leta 2009 in v zvezi s tem sprejel resolucijo, v kateri nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjen zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah in v širšem Tržaškem zalivu, vladi pa pri tem naložil, naj tako stališče tudi jasno zagovarja. Enako stališče je zavzel tudi odbor za zunanjo politiko konec lanskega leta. "Izvedba projekta bi za Tržaški zaliv in njegovo zaledje nedvomno pomenila trajno nepopravljive in škodljive posledice za okolje in ljudi," še navaja predsednik državnega zbora, ki vlado poziva, naj spoštuje omenjeno resolucijo in stališče pristojnega parlamentarnega odbora.

Bratuškovo že včeraj pozivali Alpe Adria Green in SLS

Že včeraj so Alenko Bratušek v okoljski organizaciji Alpe Adria Green pozvali, naj "v imenu varnosti ljudi in varstva okolja in narave" vladni predstavnik na glasovanju v Bruslju glasuje proti listi prioritet skupnega pomena. "Če se bo naš predstavnik v Bruslju vzdržal glasovanja, bo istočasno glasoval proti volji lokalnih skupnosti in proti prihodnosti slovenske obale in severnega Jadrana," pravijo v Alpe Adria Green. Pred časom so zato na Evropsko komisijo poslali tudi peticijo, ki so jo podpisale občine Koper, Izola in Piran, pa Luka Koper ter italijanska občina Milje.

V stranki SLS, katere predsednik Franc Bogovič je bil minister za okolje v prejšnji vladi, pravijo, da odločitev sedanje vlade še toliko bolj preseneča, saj plinskim terminalom po zadnjih volitvah v Furlaniji - Julijski krajini nasprotuje tudi deželna vlada, ki je v prejšnjem sestavu umestitev plinskega terminala podpirala. "Zelo čudno je, da sta ne terminalom izrekla mesto Trst in deželna vlada, Vlada RS pa tega ne more izreči," pravi Bogovič.

Komentarjev 3
  • graff 08:15 23.julij 2013.

    Končno pametna poteza vlade, ki bo ,,kapitalski in bruseljski mafiji,, jasno dala vedeti, da bo Slovenija kljub dobrim projektom na listi, ki so nam jih nesramno podtaknili z plinskim terminalom vred, skorumpirani bruseljski pajaci, rekla odločni ,,NE,,! Že sama ...prikaži več uvrstitev plinskega terminala v Žavljah z pomembnimi energetskimi projekti za Slovenijo pove, kako primitivno so nas hoteli po domače ,,nategniti,, a jim tokrat ne bo uspelo in zadeva okoli Špansko Italijanske plinske mafije, bo še zelo vroča.

  • allstarr111 14:46 22.julij 2013.

    Seveda so proti, ker nimajo pristavljenih lončkov ampak so jih pristavili drugi, se pravi zdaj bomo proti, če pa bomo dobili v žep nekaj denarja in imeli vpliv nad gradnjo ter kasneje na nekim delom upravljanja, bo vse OK.

  • Fertel 12:33 22.julij 2013.

    Samo dokaz več, kako lopovsko škodljiva je ne samo vlada, ampak vsa politika proti državljanom. Vlada bo seveda naredila svoje - ostali lopovi se pa delajo samo lepe in nabirajo politične točke pri ovcah.