Slovenija
3516 ogledov

Vlada: Vpoklicati je treba pomožne policiste

ograja meja dobova begunci Žurnal24 main
Vlada je na današnji dopisni seji sklenila angažirati pomožne policiste do konca leta.

Potrebujejo jih pri zavarovanju državne meje, in sicer zaradi nemotenega opravljanja nalog policije ob odsotnosti večjega števila aktivnih policistov, so po dopisni seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ob tem so pojasnili, da se na kopenski schengenski meji med Slovenijo in Hrvaško povečujejo nezakonite migracije, kadrovska zasedenost slovenske policije pa je povprečno 70-odstotna. Hkrati letni dopusti število policistov na policijskih postajah še dodatno zmanjšujejo.

Tudi stanje prometne varnosti se je, glede na število smrtnih žrtev, v primerjavi z lanskim letom poslabšalo. Do 17. junija so tako zabeležili že 52 smrtnih žrtev, v lanskem istem obdobju pa 39.

Policija in nova vozila | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

In vse našteto je po oceni ministrstva za notranje zadeve mogoče izboljšati samo z dolgoročnimi ukrepi in večjo prisotnostjo policistov na kritičnih točkah. Prav tako policija jeseni načrtuje varovanje večjih in zahtevnejših varnostnih dogodkov, med katerimi sta tudi zasedanje vojaškega odbora zveze Nato in akcija VIP Forum 2019, ki bosta potekala septembra 2019 v Ljubljani.

Pričakujejo, da se bo obvladovanje varnostnih izzivov tudi v nadaljevanju leta stopnjevalo, večji pa bo tudi obseg nalog na različnih področjih dela policije. Vlada je zato sprejela sklep, s katerim se lahko preseže zakonsko določeno omejitev vpoklica pomožnih policistov 30 dni.

Komentarjev 11
 • Avatar vec
  vec 00:38 08.avgust 2019.

  Aja a že zdej, ali bo to ukrep predividen za leto 2023 ? Ker dokler se uskladijo na vladi, ter potem birokracija, bo prvi vojak stopil na mejo ravno nekje takrat, pa seveda še golorok ali s fračko na kaveljčke.

 • Jambor 22:19 07.avgust 2019.

  Za realno sliko: Ministra na mejo, 12 ur, SDO, spremstvo vojaka brez pooblastil-samo pomoč, kamero za nočno opazovanje na glavo, ob prvi skupini ujetih migrantov, se naj vrne nazaj na mejo in čaka naslednjo skupino... saj veste, ni panike. Aja, ...prikaži več ker ni panike, pa naj to službo opravlja za minimalca. Pošteno? Pošteno, da bolj ne more biti.

 • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 20:54 07.avgust 2019.

  komedijant in njegova smrdljiva nesposobna lazniva lopovska vlada