Slovenija
16206 ogledov

Vlada z enim zamahom nad vse, ki ji 'nagajajo'

Slovenske železnice
Vlada je predlagala interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19.

Gospodarstvo nujno potrebuje pospešen zagon investicijskega cikla, ki bo poleg gradbenega sektorja angažiral tudi ostale storitvene dejavnosti, ob tem poudarjajo na vladi, kjer upajo, da bodo s hitrim in učinkovitim ukrepanjem omilili posledice oziroma zmanjšali negativne učinke epidemije covida-19 na gospodarstvo.

„Gradbeništvo je v marcu in aprilu zabeležilo hud padec, je med največjimi med državami Evropske unije. Hkrati je to sektor, ki ima močne multiplikativne učinke na ostale storitvene sektorje, kot so prevozništvo, trgovina,“ poudarja okoljski minister Andrej Vizjak.

Z zagonom investicij na vladi računajo, da se bo povečala gospodarska rast v vseh sektorjih države, tako v gradbeništvu kot drugih panogah, kot so prodaja, opremljanje prostorov, posredovanje, trgovina itd.

„Cilji predloga zakona so v čimprejšnjem zagonu investicijskega cikla države, koordinirana in pospešena izvedba pomembnih investicij ter skrajšanje rokov in prednostna obravnava v primeru upravnih sporov zoper upravne akte, povezane z izvedbo pomembnih investicij,“ poudarjajo na vladi.

Andrej Vizjak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zakon ima omejen rok trajanja, in sicer do konca naslednjega leta. „Ni za čakati sprememb sistemske zakonodaje, ker je treba investicije zagnati takoj,“ odločitev utemeljuje Vizjak in dodaja, da upa, da bodo do takrat že uredili sistemsko zakonodajo na tem področju.

„Na ministrstvu za okolje in prostor delujejo številni organi, ki dajejo mnenja recimo na področju voda, okolja, narave in ta mnenja so pogosto neusklajena. Investitorji, tudi državni investitorji so zato prepuščeni zelo dolgotrajnim postopkom. Namen tega zakona tudi ustanovitev koordinacijske skupine, ki bo hitro reševala morebitna nesoglasja in neusklajene odločitve posameznih organov. Toda ne na račun vsebine. S tem zakonom se nič ne posega v zakone o varovanju narave, okolja. Gre zgolj za to, da investitor pride do dovoljenja za gradnjo v najkrajšem možnem času,“ še pojasnjuje Vizjak.

hidroelektrarna Krško | Avtor: Občina Krško Občina Krško
Vlada bo določila seznam pomembnih investiciji, ki bodo razdeljene v tri skupine: tiste, ki jih je mogoče izvesti letos, v naslednjo skupino sodijo tiste, ki bodo izvedene 2021, v tretji skupini bodo investicije, ki se načrtujejo po letu 2021.

Seznam investicij se že oblikuje: gre za pomembne prometnice, železniške povezave, energetski objekti, so pa tudi projekti, kot je NUK2, nekatere izobraževalne institucije … Za vse investicije morajo biti zaprte finančne konstrukcije, njihova vrednost pa mora biti nad pet milijonov evrov.

Vizjak je naštel nekaj konkretnih projektov: železniška proga Pragersko, železniška proga na Gorenjskem, drugi tir, daljnovod Cirkovce-Pince, hidroelektrarna Mokrice, med dolgoročnimi so hidroelektrarne na spodnji Savi.

„Ključno je, da takoj po sprejetju tega zakona v parlamentu, začnejo stroji na terenu brneti že poleti, da bomo s tem zagotavljali delovna mesta in prilive sredstev v proračun,“ je še dejal Vizjak.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 20
  • Avatar Cressiola
    Cressiola 01:04 22.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke - B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 18:34 21.maj 2020.

    čeprav, boljše vseeno greta , kot pa pujska Pepe. očitno je, da son penderas napreduje, zato mu lahko damo ustni plus (v beležko), v redovalnico pa jasno 2x minus.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:44 21.maj 2020.

    vsak , ki si je v življenju naredil vsaj eno navadno leseno vrtno uto, vsaj tu ne bi smelo biti delitve levi/desni, zelo dobro ve, kakšno obsežno dokumentacijo in priglasitve potrebuješ. sedaj pa se zraven vseh 100tih institucij ,plačil, dokumentacije, ...prikaži več pojavi še nek buzi, nevladnik, ki mi bo blokiral gradnjo? pa nehajte že no s temi neumnostmi. pri teh kretenizmih pa je dejansko vseeno ali je na oblasti šarec, jj, kučan ali ET. temu nenehnemu blokiranju razpisov, je treba narediti konec,