Slovenija
7 ogledov

Vladno poročilo skozi sito poslancev

Državni zbor poslanci BOBO Žurnal24 main
Poslanci po maratonski seji potrdili vladno poročilo o aktivnostih vlade glede problematike koncentracije kapitala in vladi predlagali, da spremembe zakonodaje predlaga avgusta.

Poleg tega je DZ ugotovil še, da vlada v okviru pristojnosti izvaja aktivnosti v zvezi s problematiko koncentracije kapitala in da DZ daje podporo državnemu tožilstvu, policiji, uradu za varstvo konkurence in agenciji za trg vrednostnih papirjev v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji. Kot že v sami razpravi je pozicija večinoma poročilo pozdravila in pohvalila delo vlade. Bolj kritična pa je bila opozicija, ki je poročilo označila za skromno in vnovično razpravo o tem za predvolilno kampanjo. (Podrobneje o maratonski seji v naslednji povezavi.)

Referendum o pokrajinah
Poslanci so razglasili tudi odločitve, ki so bile sprejete na posvetovalnem referendumu o ustanovitvi pokrajin 22. junija. Na posvetovalnem referendumu so se sicer volivci ob 10,94-odstotni udeležbi v 11 referendumskih območjih izrekli za predvideno pokrajino, v predvideni Osrednjeslovenski in Južnoprimorski pa so glasovali proti. Predlog sklepa, naj državni zbor razglasi odločitve sprejete na referendumu, je v ponedeljek pripravil matični odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Takšni dikciji so tako na matičnem odboru kot na plenarni seji nasprotovali poslanci opozicijskih poslanskih skupin in DeSUS, ki so predlagali, da bi DZ razglasil referendumske izide.

Plače v javnem sektorju
Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Novela, ki jo je vlada v ponedeljek uskladila s sindikati javnega sektorja, naj bi omogočila nemoten prehod v nov plačni sistem. Predlog je sprva določal, da bi uslužbenec v nov plačni sistem lahko prenesel največ pet plačnih razredov oziroma sedem, ko gre za zdravnike. Takšnemu predlogu pa so nasprotovali sindikati javnega sektorja, zato je vlada v ponedeljek z njimi sklenila kompromis.

Zakon o odvetništvu
Manj sreče pa je imelo glasovanje o noveli zakona o odvetništvu, saj je to že drugič zapored preprečila nesklepčnost državnega zbora. Ob obstrukciji poslancev SD, LDS, Zaresa in Lipe je namreč v razpravni dvorani ostalo premalo poslancev, da bi lahko zagotovili sklepčnost. Vlada je z novelo predlagala uvedbo konkurenčne klavzule, ki bi sodnikom in tožilcem štiri leta po opravljanju te funkcije onemogočala prehod med odvetnike. Z dopolnilom SDS, SLS in NSi pa bi obdobje, ko bi veljala omejitev, skrajšali za leto dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.