Slovenija
27 ogledov

"Vlak gre nazaj"

slovenija 15.06.13, Stolnica, Ljubljanska stolnica, cerkev, Semenisce, nepremicn Anže Petkovšek
Zadovoljni ali nezadovoljni z zakonom o davku na nepremičnine. Odvisno

"Vlak ne gre naprej, vlak gre nazaj," iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) sporočajo ministru za finance Urošu Čuferju, ki je ob sprejetju zakona o davku na nepremičnine dejal, da  gre vlak naprej in je prepričan, "da bodo vse koalicijske stranke ujele ta vlak".

Na  GZS menijo, da bo predlog povzročil še večjo nestabilnost poslovnega okolja in ob boku drugih višjih dajatev pripeljal do nove izgube delovnih mest.

Opozarjajo, da je diskriminatorno , da so kljub slabem vrednotenju nepremičnin poslovne nepremičnine na 100-odstotni osnovi tržne vrednosti, za stanovanje pa bo osnova znašala 85-odstokov tržne vrednosti. "Drugi razlog za negotovost tiči v možnosti, da bodo, po dosedanjih informacijah, občine lahko že leta 2015 in 2016 dvignile davčno stopnjo do 50 odstotkov. To vnaša novo negotovost v poslovno okolje in odvrača nove vlagatelje in zdajšnje delodajalce od novih investicij," pravijo in zahtevajo triletni moratorij.

 

"Pogubno za obrtnike in male podjetnike"

Sprejetemu zakonu ostro nasprotujejo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). "V OZS smo ogorčeni in razočarani, da je Vlada ponovno pokazala mačehovski odnos do gospodarstva. Predlog davka NI bil usklajen s predstavniki obrtnikov in malih podjetnikov, zato je takšna poteza Vlade povsem nesprejemljiva in neodgovorna. Vlada se ta hip očitno še ne zaveda, da bodo posledice tako za gospodarstvo kot za celotno državo katastrofalne," je pojasnil Branko Meh, podpredsednik OZS in predsednik UO OZS.

Menijo, da bo ta davek poguben za številne obrtnike in male podjetnike ter več kot 120 tisoč njihovih zaposlenih.

Pri SŠK zadovoljni

Slovenska škofovska konferenca pozdravlja zakon, ki predvideva oprostitev plačila davka za sakralne objekte. "Do samega zakona se še ne želimo opredeliti, dokler ne bo znana vsebina in predvidene davčne stopnje za druge nepremičnine, ki so v lasti naše verske skupnosti," so sporočili iz SŠK. Še včeraj so se na temo davka na nepremičnine pri slovenski premierki Alenki Bratušek mudili predstavniki verskih skupnosti in poudarjali, da take obdavčitve ne poznajo nikjer v Evropi.

Ne bodo podprli

V imenu NSi je vodja poslanske skupine stranke Matej Tonin dejal, da zakona ne bodo podprli. In to predvsem zaradi treh razlogov: zaradi prevelike obremenitve kmetijskih in gospodarskih objektov  ter neupoštevanja števila otrok v posameznem stanovanjskem objektu. V stranki so predlagali, da bi se plačilo davka znižalo za 0,02 odstotka za vsakega otroka do 18. leta, ki živijo v istem stanovanjskem objektu.

"Nov dan, nov davek"

Poslanec in podpredsednik SDS Zvone Černač je dejal, da  je omenjeni davek še en davek v vrsti novih obdavčitev , ki je namenjen predvsem "pokrivanju tajkunskih zgodb, pri čemer gre za prelivanje denarja iz žepov delavcev, upokojencev, kmetov, obrtnikov in ostalih, ki so iz dneva v dan revnejši, na račun bogatejših ter za ohranitev bogastva tajkunov ter krpanje proračunske luknje."

Po njegovih besedah davek na nepremičnine predstavlja daleč največji poseg v denarnice prebivalstva, a ne s ciljem razvoja lokalnega in državnega okolja na področju infrastrukture, pač pa se bodo omenjena finančna sredstva uporabila izključno za krpanje vedno večje proračunske luknje, iz katere se bodo poplačevali predvsem tajkunski krediti v bankah, kot na primer v Factor banki in Probanki.

Poslanec SDS je še dejal, da ni jasno, zakaj so stopnje obdavčitve za različne objekte različne in da tega vlada še do danes ni pojasnila.

 

Komentarjev 15
  • titty 10:11 18.oktober 2013.

    Slovenijo in ljudstvo je uničevala in z uničevanjem nadaljevala prejšnja vlada (SDS in banda)! Malo preglej od kdaj in zakaj je tako stanje v naši državici!!

  • titty 10:10 18.oktober 2013.

    Ja kar rabi SVOJ denar po svoje in pusti drugim, da po svoje rabijo njihov denar (po svoje, ne po tvoje)! OK?

  • Scott 23:06 17.oktober 2013.

    Svoj denar pa menda ja lahko porabim kakor želim.?