Slovenija
1397 ogledov

Vlada ukrepala zaradi povečanega števila prebežnikov

azilni dom Logatec Anže Petkovšek
Število prebežnikov mesečno presega 250.

Vlada je aktivirala tretjo fazo kontingentnega načrta, ki se nanaša na izvajanje azilnih postopkov za prosilce. Kvota prošenj, ki jih lahko nemoteno obravnava s sedanjimi zmogljovostmi, se je namreč povečala.  Predvidenih je 32 zaposlitev, dodatni prostori in oprema ter štiri vozila.

begunci makedonija Slovenija Konec tedna prijeli več kot sto ilegalcev, ki so prišli prek slovenske meje

Od aprila do septembra lani je bilo mesečno več kot 250 prošenj, skupaj pa je za azil v Sloveniji lani prosilo 2875 prebežnikov, od tega jih je 2372 Slovenijo zapustilo, preden je bil postopek končan. Status begunca je Slovenija lani priznala 102 osebama. 

Policija - meja Policija Slovenija Policija: Večina tujcev zlorablja institut mednarodne zaščite

Pogoji izpolnjeni že aprila lani

Druga faza kontingentnega načrta je bila aktivirana lani, ko je bilo število prosilcev mesečno med 150 in 250, letos pa se je število prosilcev povečalo in je več mesecev preseglo 250. Notranje ministrstvo je tako preseglo kvoto prošenj za mednarodno zaščito, ki jih lahko kakovostno in nemoteno obravnava z rednimi kadrovskimi, finančnimi, materialnimi in logističnimi zmogljivostmi, sporočajo z vlade.
Od aprila do septembra lani je bilo mesečno več kot 250 prošenj, največ avgusta 381. 


V okviru reševanja aktualne problematike izkrcavanja migrantov na Malti je Slovenija včeraj Evropski komisiji izrazila pripravljenost, da sprejme pet oseb iz ranljivih skupin oziroma zaščite potrebnih oseb. Gre za enkratni ukrep v duhu solidarnosti do najmanjše EU države članice Malte in humanosti do pomoči potrebnih, so sporočili z vlade. 

Novega sprejemnega centra ne odpirajo

Kontingentni načrt pri aktiviranju prve, druge in tretje faze predvideva dodatnih 32 zaposlitev za določen čas, zagotovitev dodatnih poslovnih prostorov, opremo za delo in štiri vozila. Navedeno se nanaša izključno na izvajanje postopkov mednarodne zaščite in ne posega na izvajanje kontingentnega načrta v delu, ki se nanaša na zagotavljanje oskrbe in nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito, poudarjajo na vladi.