Slovenija
24 ogledov

Vlomilci letos aktivnejši kot lani

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Časi dopustov. V prvih šestih mesecih letos so ljubljanski policisti obravnavali 140 več vlomov kot v enakem obdobju lani.

Letos so na PU Ljubljana obravnavali 140 več vlomov kot v enakem obdobju lani. Posebne statistike za poletno obdobje, ko je največ dopustov, ne vodijo.

Več možnosti, ne pa tudi več vlomov
"Več ljudi je odsotnih, več možnosti za vlom je, ampak ne moremo reči, da je v času poletja več vlomov kot sicer. Ob spremljanju gibanja premoženjske kriminalitete v poletnih mesecih je že nekaj let značilno, da so meseci avgust, julij, junij in september meseci, ko so kazniva dejanja velike tatvine v upadu. Nevarnost, ki izhaja zaradi naše odsotnosti, je v tem, da imajo zaradi tega storilci več časa, da se pripravijo na kaznivo dejanje, več časa za samo izvršitev in več časa za uničenje sledov. Zato je zelo pomembno, da nepremičnine ne dajejo videza 'zapuščenega objekta' ter da nepremičnino ustrezno varujemo," nam je povedala Maja Adlešič, tiskovna predstavnica na PU Ljubljana.

Število kaznivih dejanj v prvih šestih mesecih letos in lani:

Vrsta kaznivega dejanja

2009 2010
Tatvina − skupaj 11.329 11.469
Vlom 3.981 3.305
Drzna tatvina 118 101
Tatvina motornega vozila 214 135
Druge tatvine 7.016 7.928


Lahko jih odvrnejo že vrata

Najpogostejša načina vloma sta lomljenje ključavnice (zaradi pomanjkljivo zaščitenega vložka ključavnice) in lomljenje vzvoda (slabo tesnjenje vrat in oken). "Največkrat so za odvračanje morebitnega storilca od kaznivega dejanja dovolj že navadna, polna vhodna vrata brez stekla s pravilno vgrajeno ključavnico," nam je pred časom v zvezi s to temo dejal Vinko Stojnšek, prav tako tiskovni predstavnik na PU Ljubljana. Glede alarmnih naprav pa je rekel tole: "Če nam alarmno napravo vgradi pooblaščeno podjetje z licenco, je pomemben podatek, kolikšno varnost prenosa alarmnega signala zagotavlja to podjetje."

"Kar je dobro za nas, je žal slabo za druge. Dela imamo precej. Moški so na terenu, ljudje nas kličejo na pomoč, vlomov je res veliko." Servis ključev in ključavnic Anžur, Koper − 29. junij 2010.

Vlomov zadnja leta več
V Nemčiji denimo zavarovalnice ne krijejo škode zaradi vloma, če oškodovanec ustrezno ne zavaruje svojega stanovanja. Denimo: če pusti okno odprto ali pa ključe skrije za lonček z rožami, tako da vlomilec ne odpre vrat s silo.

"Po naših pogojih je vlomska tatvina, če storilec vdre v prostor, ki ni v pritličju ali kleti, skozi odprto okno, pri čemer se ne šteje, da je vlomska tatvina, če storilec vdre skozi odprto okno, katerega spodnji rob je manj kot 1,6 m od tal," so nam na vprašanje, kako je to urejeno pri nas, odgovorili na Zavarovalnici Triglav in dodali, da je "dogajanje na področju vlomskega zavarovanja v zadnjih letih v porastu."

"Vlamlja se na silo, z izvijači, lomljenjem ključavnic in z vrtanjem, sledu o uporabi kakovostnih vlomilskih orodij pa ni. To je zame vlomilska šlamparija," Boštjan Anžur, Servis ključev in ključavnic Anžur, Koper − 29. junij 2010.

Ni treba, da vsi vedo za vaš dopust
Svoje prostore ustrezno zavarujte in vzpostavite občutek, da je nekdo v hiši. Ne puščajte ves čas spuščenih žaluzij in ne veselo beležiti na Facebook ali druga spletna omrežja, da odhajate na dopust.

Ključ stanovanja oziroma hiše zaupajte sosedu, ki naj vam prazni poštni nabiralnik. Če stanujete v soseski, kjer so vlomi pogosti, naj čez noč pusti prižgano luč v vašem stanovanju.

Na telefonskih odzivnikih ne imejte sporočil, da vas ni, ključev ne puščajte pod predpražnikom, vrednejših predmetov in večjih vsot denarja pa ne shranjujte doma. Poskrbite za kakovostna protivlomna vrata ter okenske okvirje. Če v bližini doma opazite sumljive osebe, obvestite policijo in ne vstopajte v stanovanje ali uničujte sledi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.