Slovenija
27 ogledov

Vložili interpelacijo zoper Gorenaka

Vinko Gorenak Saša Despot
Pozitivna Slovenija je vložila interpelacijo zoper notranjega ministra Vinka Gorenaka.

Stranka notranjemu ministru očita odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bančnega sistema.

To je prva interpelacija v tem mandatu vlade Janeza Janše in 29. interpelacija v dosedanjih sklicih državnega zbora.

Objektivno kriv tudi za izginotje podpisov

Kot so zapisali, interpelacijo zoper Gorenaka vlagajo zaradi poskusa, da bi kot minister za notranje zadeve "onemogočil referendumsko pobudo volivcev za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank". Menijo, da je namenoma odlašal z obveščanjem državnega zbora in s tem pobudnikom onemogočil, da bi svojo pobudo dopolnili.

Očitajo mu tudi objektivno in politično odgovornost za delo notranjega ministrstva. To je po mnenju Pozitivne Slovenije opustilo dolžno poklicno skrbnost pri tem, ko je "izginilo" 36 listov s kopijami podpisov, na katerih je bilo zbranih 394 podpisov (pri referendumu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank) in pri tem, ko so "izginili" 104 listi s kopijami podpisov (pri pobudi za referendum o Slovenskem državnem holdingu).

Ocenjujejo, da je tudi objektivno in politično odgovoren za delovanje, kar je povzročilo „izgubo zaupanja volivk in volivcev". Kolegom v državnem zboru so seveda predlagali, naj Gorenaka razreši.

Ne komentira

Gorenak je dejal, da interpelacije še ni videl in je zato še ne komentira: "Dovolite mi, da jo vsaj preberem".

SD bo podprl interpelacijo

Gorenaka seveda podpirajo v njegovi stranki. Jože Tako vodja poslancev SDS meni, da za interpelacijo ni nobenih resnih razlogov. Ocenjuje, da je bila pri zapletu s podpisi huda napaka storjena v državnem zboru, dokler pristojni preiskovalni organi ne opravijo svojega dela, pa je po njegovem mnenju "nekorektno zahtevati odgovornost od kogar koli".

Pri SLS interpelacije ne bodo podprli. Po besedah predsednika stranke Radovana Žerjava je ta preuranjena. Interpelacijo Žerjav ocenjuje kot "modro potezo" opozicije, saj bodo zaradi nje verjetno padale "tudi kakšne težke besede znotraj koalicije" glede na to, da stvar zadeva "dva akterja znotraj koalicije".

Pri NSi bodo najprej pregledali besedilo interpelacije. Vztrajajo pa, da je treba izvesti vse preiskovalne postopke o izginotju podpisov pod pobudo za referendum o slabi banki do konca in na podlagi tega sprejeti ustrezne ukrepe.

Tudi pri Državljanski listi se bodo o glasovanju o interpelaciji šele odločali.

V SD po prvem pregledu interpelacije ocenjujejo, da gre vsaj za ministrovo objektivno odgovornost pri zapletu s podpisi za referendum, zato bodo interpelacijo podprli, je pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber.

Komentarjev 3
  • privat 07:47 19.februar 2013.

    še penzijo naj mu vzamejo in ta denar naj namenijo otrokom!! Sej ne bo imel nič proti,ker je toliko pošten...

  • MeršolLingvist 11:26 18.december 2012.

    Škandal je, da je lahko takšen nesposobnež, vodja poslanske skupine ene izmed strank-

  • dragec 06:54 20.november 2012.

    ŽE VIDENO, ŠKODA ČASA IN DENARJA!!!