Slovenija
83 ogledov

Voda 12 centimetrov višje kot ob zadnjih poplavah

Iška vas
1/9
Anže Petkovšek
Največ težav poplave povzročajo v občini Ig, a tudi tu pričakujejo izboljšanje. Domačini se trenutno spopadajo s čiščenjem poplavljenih prostorov in blata, ki ga je prinesla voda.

Na Ljubljanskem barju in njegovem obrobju je bilo ponoči največ težav v Iški vasi, kjer je reka Iška poplavila kakšnih 80 odstotkov vasi. Se pa po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja stanje izboljšuje, saj je ponoči dež oslabel. V Ljubljani je bilo nekaj manjših intervencij ob Ljubljanici, in sicer v Sostrem in Kašlju.

Trenutno imajo v občini Ig največ dela s črpanjem podtalnice, organizirali so tudi zdravstveno službo, ki obiskuje starejše in jim po potrebi pripelje tudi najnujnejše stvari. V ponedeljek nameravajo za pomoč prositi vojsko. "Prav nam bi prišla zlasti njihova enota za dezinfekcijo, saj je ogromno blata," pravi Pucihar. Da je voda s seboj prinesla veliko blata, so potrdili tudi prebivalci poplavljenih vasi, ki se v zadnjih urah ukvarjajo predvsem s čiščenjem poplavljenih prostorov.

Pod vodo praktično vsa vas

V občini je bilo poplavljenih 317 hiš, od tega je zalilo 87 kleti. Gospodarskih poslopij pa ne štejejo zraven. Voda je precej načela tudi cesto skozi Tomišelj, Strahomer in Vrbljene. V vasi Matena pa je po oznakah, ki so jih naredili domačini, voda za 12 centimetrov višja, kot je bila ob poplavah iz leta 2010.

Po besedah Puciharja so ponoči vodo črpale in urejale promet dežurne ekipe gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ob štirih pa so na teren odšle "redne ekipe". Trenutno je v občini Ig na terenu okoli 100 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, tekom dne pa se bo to število povzpelo na 300. Do zdaj so sicer uporabili 10.000 protipoplavnih vreč.

Tudi gladina vode na barju skorajda več ne narašča, pravi vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus. Kako hitro bo odtekla voda, je po njegovih besedah odvisno predvsem od pritoka Ljubljanice, ki je še vedno visok.

Cerar obljublja konkretne ukrepe

Predsednik vlade Miro Cerar si je pred nedeljskim izrednim strokovnim posvetom vlade danes ogledal Ig, nato pa še najbolj prizadeta območja na Notranjskem. Obljubil je konkretne preventivne ukrepe, ki bodo v prihodnjem letu ena od prednostnih nalog vlade.

"Želim se seznaniti s terenom, da dobim predstavo, da se bomo na vladi bolje pogovarjali in da mi bo bolj jasno, v katero smer mora iti razprava," je povedal ob prihodu v Cerknico.

Najpomembneje je, pravi premier, da se ugotovijo pristojnosti države in občin. "Kaj je tisto, kar ljudje znajo rešiti po neki logični, človeški plati z nekim pametnim dogovorom, in tega ne zapletamo na ravni države in občinske administracije. To pomeni, da na ravni predpisov najdemo tako ureditev, da ne bo onemogočeno tisto, kar dejansko je izvedljivo," je pojasnil. Cerar sicer priznava, da je birokratskih ovir v Sloveniji ogromno in preveč.

Namen nedeljskega posveta vlade je predvsem čim prej sprejeti odločitve o konkretnih ukrepih. "Govorimo o preventivi za naprej. Za vlado in Slovenijo je ključno, kako vnaprej preprečiti takšne poplave in posledice drugih podobnih naravnih nesreč. V zadnjih letih ni bilo nič storjenega in poplave so posledica tega neodgovornega odnosa do našega okolja," je opozoril premier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.