Slovenija
324 ogledov

Voda iz pipe: Ali bo zastonj in ali vam jo bodo sploh postregli, je odvisno le od gostinca

Kavica Facebook
Državljan, ki ga je že večkrat zmotila postrežba uvožene vode v lokalu, namesto da bi mu postregli z "domačo" iz pipe, je vladi predlagal uzakonitev obvezne strežbe vode iz pipe. A ministrstvo za gospodarstvo temu nasprotuje ...

Pitna voda, ki smo jo zaradi pomembnosti vpisali celo v ustavo, velikokrat tudi na javnem mestu buri duhove. Se vam je že kdaj zgodilo, da vam v gostinskem lokalu niso hoteli postreči z navadno vodo iz pipe?

Državljan, ki ga je večkrat zmotila postrežba uvožene vode v lokalu, je tako vladi predlagal, naj uzakoni obvezno strežbo "domače" vode iz pipe. "Nekajkrat se mi je že zgodilo, da mi v lokalih niso hoteli postreči vode iz pipe. Včasih so imeli neke banalne izgovore, da ne morejo prevzeti tveganja okužbe in blabla. Najbolj me je razjezilo, ko so mi potem prinesli plastenko pripeljano recimo iz Francije. Povsem neekološko," je zapisal uporabnik portala Predlagam.vladi.si, ki je izpostavil, da ga ne moti, da v lokalih vrč vode zaračunajo.

A na ministrstvu za gospodarstvo so njegov predlog zavrnili, saj menijo, da gre za "nesorazmeren poseg v svobodno podjetniško pobudo", poleg tega pa navajajo, da res ne gre zanemariti stališča gostincev, da v primeru nudenja vode iz pipe ne morejo prevzeti tveganja okužbe, saj imajo lahko na določenih območjih v državi zato upravičene razloge.

Ali morda biti kozarec navadne vode iz pipe brezplačen?

V slovenskem prostoru je postrežba kozarca navadne vode iz pipe sicer pogosta, a le od gostinca je odvisna ali bo ta storitev brezplačna ali ne. V skladu s slovensko zakonodajo gre tudi pri tej odločitvi za poslovno odločitev.

Pri tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić pa pojasnjujejo, da je obveza gostinca le, da to storitev navede v ceniku, ki mora biti izobešen na vidnem mestu, tako da je gost takoj seznanjen, da bo moral za kozarec navadne vode plačati: "Če gostinec ne označi cen gostinskih storitev, krši 13. člen ZGos, ki določa, da morajo biti cene gostinskih storitev čitljivo izpisane v obliki cenika na vidnem mestu oziroma navedene na jedilnem listu in ceniku pijač, ki morata biti gostom na razpolago v vseh prostorih in na prostem, kjer se nudijo gostinske storitve."

Komentarjev 7
  • Ferluci 17:52 26.februar 2017.

    Res je. Zato pa naj bi dobil vodo brezplačno le, če naročiš še kaj drugega. Tako bi bilo prav.

  • Milos Cerar 07:35 26.februar 2017.

    A se vam ne zdi, da vas mora gostinec (četudi z vodo iz pipe) postreči, počistiti mizo za vami in kasneje še pomiti kozarec? In tukaj nastane neko delo in neki stroški.

  • Avatar Leon
    Leon 09:23 24.februar 2017.

    Plastika je najhujši problem 21 stoletja ,ki ga sedanja generacija politikantov odlaga na naslednje generacije . Vendar ne pozabite naslednjih generacij ne bo ,ker se bodo zadušili v smeteh . In paradoks , plastika v katerih prodajajo vodo bo v ...prikaži več v tem stoletju uničila vodo.