Slovenija
17873 ogledov

Voda zaliva kleti, toča uničila pridelek

Poplave na Primorskem Anja Ščuka
Slovenijo so zajele nevihte, ki se bodo ponoči še okrepile.

Napovedi vremenoslovcev se uresničukeko, deževje se je razširilo na celotno Slovenijo, padavine pa so vse močnejše, zato imajo gasilci že veliko dela. O poplavah poročajo iz Ljubljane, kjer se je dvignila tudi podtalnica in kanalizacijske vode. Gasilci so morali posredovati tudi zaradi udara strele in v ulici Zvezda odstreaniti poškodovano drevo. 

Dopoldne je zaradi poškodovane kritine voda zalila poslovni prostor v Dolnji Košani v občini občina Pivka. Posredovali so gasilci PGD Košana, ki so začasno prekrili streho z ponjavo. Gasilci PGD Korte pa intervenirali v Kortah, občina Izola, kjer so meteorne vode poplavile gasilski dom. Prečrpali so okoli 30 kubičnih metrov vode.

Zjutraj so meteorne vode poplavile Ulico ob stolpu ter Istrsko in Ribiško ulico v Izoli. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola, komunalno podjetje, dežurna elektro služba ter civilno zaščito občine Izola. Ob prihodu so ugotovili, da je ulice zalilo zaradi zelo močnega naliva in slabega odvodnjavanja meteornih voda. Prečrpavanje ni bilo potrebno, saj je naliv prenehal.

Veter in dež Vreme Slovenija Arso opozarja: Ni še konec

"Vprašljivo je, ali bomo sploh kaj pobirali,"

Toča | Avtor: Profimedia Profimedia
Na Škofijah je včeraj dobrih 20 minut padala toča, škoda v oljčnikih pa je bistveno večja, kot je kazalo sprva. Oljkar s Škofij Angel Hlaj je za Radio Slovenija povedal, da je v petek še kazalo, da je nekaj plodov le ostalo na drevesih, današnji ogled pa je pokazal, da so posledice še mnogo hujše. Na tla je pometalo 40 do 50 odstotkov plodov, med tistimi, ki so ostali na drevesih, pa skorajda ni ploda, ki ne bi bil poškodovan. "Vprašljivo je, ali bomo sploh kaj pobirali," je dodal.

Na natančne ocene škode bo treba počakati tudi v primeru vinogradov in vrtnin. Urška Agapito s kmetije Agapito je za radio povedala, da je v vinogradih poškodovanega približno polovica pridelka. "Na tla je pometalo kar nekaj grozdja in jagod, liste je kar prerešetalo," je dodala. Enako velja za zelenjavo.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.