Slovenija
49 ogledov

Voda zaliva stavbe, začelo bo pihati

<slovenija>21.07.08, reka, sava, ljubljana, foto: nik rovan
1/4
Nik Rovan
Zaradi obilnih padavin je po državi voda zalila več stavb. Vremenoslovci opozarjajo na porast nekaterih rek in močan veter, ki se bo pridružil dežju.

V zadnjih urah največ preglavic povzroča voda. Gasilci so tako morali črpati vodo iz kleti hiše v Parecagu, v občini Piran in iz hiše v Šmarjah, v občini Koper. O poplavljenih objektih poročajo tudi iz Grosuplja, Trbovlja in Žabjeka pri Višnji Gori. V Novem mestu pušča streha stanovanjskega bloka in teče v stanovanje.

V kraju Veliki Kamen, v občini Krško, se je razlil potok Čreta. Iz Čadraž, v občini Šentjernej, poročajo, da Čadraški potok ogroža stanovanjsko hišo. V občini Sevnica pa poglabljajo strugo pod mostom v kraju Trnovec.

Reka Savinja v Raduhi, v občini Luče, je uničila okoli 15 metrov podpornega zidu in tako ogroža mizarsko delavnico in gospodarsko poslopje. Gasilci PGD LUče so pregledali območje in nudili pomoč strojniku delovnega stroja, ki je na brežino namestil večje kamenje.

Skala poškodovala gospodarski objekt

V naselju Razbor, v občini Zagorje ob Savi, je skala, velika okoli 10 kubičnih metrov, močno poškodovala gospodarski objekt. Po pregledu objekta so streho začasno prekrili s folijo, o nadaljnjih ukrepih pa bodo pristojne službe odločale v naslednjih dneh.

Sprožilo se je več zemeljskih plazov. Plaz v Topolovem ogroža stanovanjsko hišo. V kraju Bodkovci je plaz zaprl dovozno pot do stanovanjske hiše, ki pa je ne ogroža. Zaradi zemeljskega plazu je zaprta tudi cesta Volče - Solarji.

Reke bodo spet narasle

Reke po državi bodo v noči na ponedeljek znova narasle. Padavine na jugozahodu se bodo spet začele krepiti in do noči zajele večji del Slovenije, a proti jutru slabele. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Najvišje predele Slovenije je pobelilo že minulo noč.

Kot je za STA povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič, je sneg zapadel le v visokogorju. Na Kredarici ga je trenutno okoli 40 centimetrov, na Rudnem polju pa približno 15 centimetrov.  Ponoči bo Slovenijo prešla še ena deževna fronta. Ponoči se bodo pretoki povečali v osrednjem, južnem in vzhodnem delu države.

Ne izključujejo vetroloma

Sredi noči iz nedelje na ponedeljek bo začel pihati močan severni veter, na Primorskem močna burja, opozarjajo na Arsu. Sunki burje bodo v Vipavski dolini presegali hitrost 130 kilometrov na uro, drugod na Primorskem pa bodo tudi nad 100 kilometri na uro. Pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami bo severni fen v sunkih dosegal hitrosti od 80 do okoli 100 kilometrov na uro, v višjih legah in v severovzhodni Sloveniji pa okoli 80 kilometrov na uro. Veter bo postopno oslabel v prvem delu noči na torek, napovedujejo meteorologi.

Zaradi burje bo v noči na ponedeljek in v ponedeljek močneje vzvalovano tudi morje.

Krka lahko poplavi

Na Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da se bo pretok Krke v noči na ponedeljek še naprej povečeval. V ponedeljek in torek zato pričakujejo širjenje poplavnih območij ob Krki.

Ponoven porast pretokov v noči na ponedeljek pričakujejo tudi za Sotlo in Mestinjščico. Reki lahko ponovno presežeta opozorilna pretoka in poplavita manjša poplavna območja, opozarjajo na upravi. Ob tem bodo ob močnejših lokalnih padavinah močneje porasli pretoki manjših vodotokov.

V ponedeljek zjutraj bo poplavljala Ljubljanica na Ljubljanskem Barju v območju pogostih poplav. Povečale se bodo poplavljene površine kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Rdeči alarm na Hrvaškem

Na področju Istre, Kvarnerja in podvelebitskega kanala je razglašen rdeči alarm. Na Hrvaškem namreč pričakujejo ciklon, ki so ga poimenovali Teodor, ki s seboj prinaša veter, ki naj bi pihal tudi z več kot 200 kilometri na uro. Oranžni alarm je razglašen tudi za Liko, splitsko in zagrebško regijo. Oranžen alarm je izdan tudi za splitsko regijo zaradi obilnih padavin. Teodor naj bi s seboj prinesel močan veter, dež, na območju Gorskega kotarja pa tudi sneg.

Na avstrijskem Koroškem brez elektrike zaradi snega

Na avstrijskem Koroškem, predvsem v osrednjem delu, je danes zaradi snega več tisoč gospodinjstev ostalo brez električne energije. Težek novozapadli sneg je namreč polomil več dreves, ta pa so padla na električne žice in prekinila napeljavo. Z območja Celovca poročajo tudi o manjših poplavah.

Kakšne so razmere pri vas? Če imate fotografijo, ki bi jo radi delili z nami, jo lahko pošljete preko spodnjega obrazca.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.