Slovenija
8 ogledov

Voda zalivala kleti in ceste

Dež Shutterstock
Zaradi dežja, ki zajel Slovenijo, so narasle nekatere reke, ki pa počasi že upadajo. Dopoldne in zvečer lahko še poplavlja morje. Nekaj težav sta dež in veter povzročila na Primorskem, Gorenjskem in Štajerskem.

Težave je dež povzročal predvsem na Primorskem in Gorenjskem. Okoli 17. ure je hudournik zalil hišo v Šmartnem ob Paki. V Velenju je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Voda je zalila tudi hišo v Vipavi ter klet stanovanjske hiše v naselju Sveto.

V Divači je voda zalila cesto pri tekstilni dvorani v Senožečah. Zalilo je tudi cesto med Ribnico in Divačo, malo po 17. uri pa je v Izoli poplavilo podvoz pod cesto, poplavljen je bil tudi odsek ceste med Šempetrom in Vrtojbo, in sicer pod železniškim nadvozom. Voda je zalila tudi podvoz Begunj proti Radovljici. Nekaj po 18. uri so morali gasilci v Podnanosu s ponjavo preventivno zaščititi in prekriti streho telovadnice osnovne šole in očistiti žlebove objekta.

Poplavljalo pa je tudi morje. Okoli 19. ure je morje zalilo najnižje dele obale na Ukmarjevem trgu v Kopru, kolesarsko stezo, pomol in staro semedelsko cesto. Deset minut kasneje je bila v Piranu sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom "opozorilo na nevarnost". Morje je prestopilo tudi ob obale v Izoli.

Reke upadajo, morje bo še poplavljalo

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) reka Vipava v zgornjem toku že upada. V svojem srednjem in spodnjem toku pa se naraščanje umirja. Pretok na vodomerni postaji v Mirnu je ob 5.30 znašal 201 m3/s. Je pa poplavljala na običajnih mestih ob strugi. Reka Reka upada in v manjšem obsegu še poplavlja na običajnih mestih ob strugi.

Medtem ko Ljubljanica poplavlja v manjšem obsegu na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Obseg poplavljenih površin na območjih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bo danes povečal.

Danes med 8. in 10. uro ter zvečer med 21. in 23. uro je še možno povišano plimovanje morja. Doseže lahko višino 300 centimetrov in v manjšem obsegu poplavi najnižje dele obale, opozarja Arso.

In kakšno vreme nas čaka?

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo deževalo. Ponekod v severovzhodni Sloveniji bo čez dan še pihal jugozahodni veter, zvečer pa bo na Primorskem začela pihati zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem in v vzhodni Sloveniji do okoli 13 stopinj Celzija.

Padavine se bodo nadaljevale tudi jutri. Po nižinah v notranjosti Slovenije lahko poleg dežja pade kakšna snežinka. Ohladilo se bo, na Primorskem bo pihala zmerna burja. Temperature bodo od -1 do 5, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

Nekoliko bolj suho bo v soboto. Oslabela bo tudi burja. V nedeljo bo oblačno s padavinami, po nižinah v notranjosti bo večinoma snežilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.