Slovenija
44 ogledov

Vode ponekod že zmanjkuje

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Varčevanje. Ponekod na Celjskem že omejujejo porabo pitne vode. Trenutno omejitev za naselja v okolici Frankolovega. Globa za nedovoljen odvzem vode iz hidrantov znaša 400 evrov.

"Zaradi suše se je že zmanjšala izdatnost vodnega vira Kapelca, zato je potrebna omejitev porabe pitne vode v frankolovskih naseljih. Sicer je v vseh ostalih vodovodnih sistemih, ki so v upravljanju celjskega javnega podjetja Vodovod-kanalizacija, pitne vode dovolj in omejitve zaenkrat niso potrebne," poroča Helena Kojnik, predstavnica za odnose z javnostmi podjetja Vodovod-kanalizacija Celje.

Vsem uporabnikom pitne vode, oskrbovanim iz zajetja Kapelca na Lipi pri Frankolovem, zato priporočajo, da omejijo uporabo pitne vode za zalivanje rastlin, pranje avtomobilov in polnjenje bazenov.

To velja še zlasti za prebivalce na območju naselij Lipa pri Frankolovem, Dol pod Gojko, Beli Potok, Lindek, Rakova Steza, Zabukovje, Stražica, Straža pri Novi Cerkvi, Straža pri Dolu, Novake in Trnovlje pri Socki.

Omejitev uporabe pitne vode je nujna, glede na predvidene vremenske razmere pa ni pričakovati padavin in s tem izboljšanja izdatnosti vodnega vira. Če se poraba pitne vode ne bo zmanjšala, lahko pri posameznih uporabnikih občasno pride tudi do popolnega pomanjkanja vode.

Prepoved odvzema pitne vode iz hidrantov
Ob tem pa v tem javnem podjetju opozarjajo še na prepoved odvzema vode iz hidrantov za polnjenje bazenov in na podobne druge nedovoljene posege.

Hidranti na javnem vodovodnem omrežju so namreč izključno namenjeni požarni varnosti ter morajo biti vsak čas dostopni in v brezhibnem stanju.

"Zato je vsakršen odvzem pitne vode iz javnih hidrantov brez dovoljenja upravljavca javnega vodovoda prepovedan. Odvzem lahko povzroči pomanjkanje pitne vode v vodovodnem sistemu, motnost pitne vode, spremembe v pritisku in podobno," opozarjajo v podjetju Vodovod-kanalizacije.

Ta prepoved ne velja le v primerih, ko se voda iz javnih hidrantov uporabi za gašenje požarov in odpravo posledic drugih elementarnih nezgod. Prekršek se po občinskem odloku o oskrbi s pitno vodo kaznuje z globo v višini 400 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.