Slovenija
46 ogledov

Vode se umirjajo, na vrsti je sanacija

Lovrenc na Pohorju
1/15
Bralka
Večina rek po državi je že zvečer začela upadati. Na območjih, kjer so se poplave umirile, bodo začeli prvo ocenjevanje škode ter sanacijo, predvsem s črpanjem vode ter blata iz objektov. Po napovedih Agencije RS za okolje pa lahko danes v spodnjem delu poplavlja Krka.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso) so reke po Sloveniji ponoči večinoma začele upadati. Čez dan lahko naraste še reka Krka. Rdeči alarm je sicer še vedno razglašen za območje Zgornjega in Spodnjega Podravja ter za območje Posavja, kažejo podatki Arsa. Padavin sicer ni več.

Ogroženi naselji Mihovci in Cvetkovci

Stanje ogroženih delov na območju Ormoža, ki je še dopoldan veljal za enega najbolj kritičnih, se izboljšuje. Pretok Drave na Markovškem jezu pri Ormožu trenutno znaša 1.600 kubičnih metrov vode na sekundo, kar je še vedno precej nad povprečnim pretokom, vendar manj kot zjutraj. Pri sedanjem pretoku gre že za takšne količine vode, ki jih bodo počasi lahko začeli obvladovati, je pojasnil poveljnik ormoške civilne zaščite Ludvik Hriberšek. Drava je zjutraj na določenih območjih prestopila bregove in zalila gospodarske objekte. Po besedah Hriberška je odtrgalo približno sto metrov jezu, zato sta bili delno ogroženi naselji Mihovci in Cvetkovci. Po zadnjih informacijah Hriberška so "stvari pod nadzorom in nimajo nekih slabih napovedi".

Pretok Drave ponoči dosegel tri tisoč kubičnih metrov na sekundo

Medtem ko je bil pretok Drave v Dravogradu ob 2. uri 1.250 kubičnih metrov na sekundo, so na Agenciji RS za okolje v Forminu namerili pretok okoli 2.650 kubičnih metrov na sekundo. Po besedah Hriberška so ponekod  izmerili pretok tudi do tri tisoč kubičnih metrov na sekundo, medtem ko običajno reka tu teče s 400 kubičnimi metri na sekundo.

Največ težav so ponoči imeli na Ptuju. "Večji del noči smo preživeli z reševanjem Ptuja, saj je začelo premikati obrambne zidove pri Miheličevi galeriji. Morali smo jih nekako obvladati, ker bi sicer voda vdrla v staro mestno jedro. Zadeva se počasi umirja. Trenutno rešujemo problem daljnovoda čez reko Dravo, ki ga bo treba izklopiti," nam je povedal načelnik uprve Ptuj, Janez Merc.

Drava se na območju Maribora, Malečnika, Dogoš in Dupleka počasi vrača v svoj normalni tok. Tisto, kar je bilo poplavljeno, je sicer po besedah vodje civilne zaščite v Mariboru Slobodana Stojanoviča večinoma še vedno poplavljeno.

"Vojaki bodo pomagali pri odstranjevanju mulja. Sanacija, ki jo lahko izvajamo tam, kjer se je Drava že vrnila v korito, poteka normalno," je dejal Stojanovič in dodal, da pri delu trenutno pomaga več kot 250 gasilcev, ki jim bo pomagalo okoli 50 vojakov.

Iz mariborske in celjske vojašnice je na poplavljena območja krenilo 260 vojakov. 65 jih bo pomagalo na območju Dravograda, 30 na območju Dupleka, nekaj več kot 50 na območju Ptuja in ravno toliko na območju malečnika. Po 30 vojakov bo pomagalo pri odpravljanju posledic v Šoštanji in Nazarjih. Če pa se bo pokazalo, da obstajajo dodatne potrebe po sodelovanju vojakov, pa bo Slovenska vojska poslala dodatne okrepitve.

Oglejte si posnetek narasle Drave včeraj okoli 23. ure, ki nam ga je poslal bralec Domen Haložan.

Nevarni zemeljski plazovi

V občini Kozje se je ponoči na glavno cesto Kozje–Podsreda sprožil zemeljski plaz in zaprl cesto. Cesto je voda prav tako začela razjedati v občini Mežica v Senčni vasi. Udrla pa se je cesta Janeče–Brdinje v občini Ravne na Koroškem.

Težave tudi v železniškem prometu

Zaradi poplavljenih cestišč so še vedno zaprte številne ceste, v Podravju, na Koroškem, Zasavju in Celjskem. Preden se odpravite na pot, preverite stanje cest na promet.si.

Železniška povezava med Celjem in Velenjem je delno odprta, med Mariborom in Prevaljami pa je promet ponovno vzpostavljen. Proga med Celjem in Velenjem je delno odprta. Med postajama Šmartno ob Paki in Šoštanj pa je organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Zaradi upada nivoja vode v bohinjskem predoru je potniški promet med postajama Bohinjska Bistrica in Podbrdo ponovno vzpostavljen. Avtovlaki pa do nadaljnjega ne bodo vozili.

Umirja se tudi Krka

Krka je v svojem spodnjem toku v zadnjih treh urah upadla za približno desetino metra, Sava pa medtem za približno 15 centimetrov. Sava se na brežiškem območju umirja, če ne bo novih padavin, pa tudi s Krko ne pričakujejo povečanih težav, je povedal poveljnik brežiške civilne zaščite Roman Zakšek. Tudi v Kostanjevici na Krki z reko ponoči niso imeli več težav, po oceni poveljnika Civilne zaščite Kostanjevica na Krki, Roberta Zagorca, pa je glavna poplavna nevarnost mimo.

Krško in Sevnica brez večjih posledic

Sava se na območju starega mestnega jedra Krškega ponoči ni izlila iz struge, reševalci pa so s črpanjem podtalnice preprečili drugo poplavljanje. Na območju Sevnice je Sava ogrozila le en objekt, ki so ga zavarovali. V Krški vasi v občini Brežice je narasla Krka poplavila šest hiš, reševalci pa so morali preseliti nekaj živine.

Ukanc še vedno odrezan od sveta

Vodostaji rek so se na Gorenjskem že znižali, voda se je umaknila s cest, kljub temu pa je zaradi več plazov in poškodovanih cest otežen dostop do Bohinja. Ukanc je zaradi zaprte ceste odrezan od sveta. Gasilce in pripadnike civilne zaščite tako danes čaka še precej dela.

Gasilci so okoli polnoči zaključili zadnje intervencije, povezane s poplavami. Danes bodo delo nadaljevali, čaka jih predvsem odstranjevanje več plazov na območju Bohinja, Bleda, Poljanske in Selške doline ter Jezerskega.

Natančne ocene o tem, koliko objektov je bilo zaradi naraslih rek pod vodo, še ni. Gasilci so samo na območju Bohinja črpali na 36 lokacijah, veliko prebivalcev ob reki pa ima svoje črpalke. Nekatere hiše in počitniški objekti so mogoče še poplavljeni in jih bo treba očistiti vode.

Na pomoč na Koroško prihaja vojska

Na večjem delu Koroške, ki so jo v ponedeljek prizadele poplave, so se sredi noči začele umikati poplavne vode. Ceste znotraj regije so večinoma prevozne, zaprta je glavna cesta proti Mariboru. Reševalci in občinske komisije bodo danes na terenu odpravljali posledice in ocenjevali škodo, na pomoč na Koroško prihajajo tudi pripadniki vojske.

Kot je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič, so ponekod, kjer je bilo to možno, že ponoči črpali vodo iz kletnih in drugih nižjih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov, večinoma pa bodo sanacijo začeli danes, ko bodo občinske komisije in reševalci na terenu lahko začeli ocenjevati škodo.

Zaradi Savinje zaprte ceste

Zaradi razlitja Savinje po cestišču je še naprej zaprta cesta Celje–Laško–Rimske Toplice in Laško–Marija Gradec–Šentrupert. Namestnik poveljnika laške civilne zaščite Aljaž Krpič je pozval, da se nujno odstranijo vsa parkirana vozila stanovalcev Debra, Podšmihela in Spodnje Rečice na javni poti Secaplast–Spodnja Rečica.

V Laškem je Savinja poplavila tamkajšnje zdravilišče s pripadajočim parkom, policijsko postajo in kmetijsko zadrugo. Zaradi poplavljenih cest so v Osnovni šoli Primoža Trubarja in njenih podružnicah danes odpovedali pouk, za nujno varstvo pa je poskrbljeno.

Soča čez noč upadla

Jutranji pretok reke Soče se je zjutraj znižal na normalnih 800 kubičnih metrov na sekundo. Najhuje je poplavljala v Občini Kanal ob Soči, kjer je visoka voda zalila 24 objektov, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Severne Primorske Samo Kosmač. Med njimi je bila tudi stavba osnovne šole v Desklah, kjer so zaradi poplavljanja pritličnih prostorov morali prekiniti pouk in učence preseliti v višja nadstropja. Šola bo tudi danes zaprta.

Še vedno ni možen dostop do Trente iz Bovca, saj je voda odnesla del cestišča.

Sprožilo se je več plazov, vseh pa jim še ni uspelo evidentirati. Najnevarnejši je plaz v zaselku Potok pri Dornberku, saj ogroža stanovanjsko hišo. Prostovoljci in gasilci odstranjujejo tudi številne nanose kamenja, peska in zemeljske udore.

Komentarjev 8
  • mukotrpni 18:26 06.november 2012.

    nasipi in kupčki se delajo .... na TRR posameznikov

  • mukotrpni 18:20 06.november 2012.

    ZAHVALA VLADI ,ker je zmanjšala sredstva za gasilce. Nobenega politika kateri odloča v vladi nisem zasledil na slikah, gasilci so povsod....HVALA in upam da bo naslednja nevihta v vaših pisarnah...

  • feferon 17:44 06.november 2012.

    Obsodit je treba tiste, ki niso s prstom mignal, da bi se poplavna ogroženost zmanjšala.Gradnja nasipov in brežin ter skrb za hudourniške vode je aktualna vsakih par let, ko jih zalije.Potem hodijo politiki malo gor dol, naredi se pa en k...