Slovenija
35 ogledov

Vodi naj nas klic po prenovi duha in družbe

državni zbor Anže Petkovšek
Predsednik vlade Miro Cerar je v poslanici dejal, da mora biti v času pred nami naše vodilo klic po prenovi duha in družbe. Le tako bomo po njegovem mnenju uspelo izstopiti iz kriznega obdobja v boljšo prihodnost.

Dan reformacije je v prvi vrsti spominski dan, ko obeležujemo razglasitev znamenitih 95 tez Martina Lutra, ki jih je 31. oktobra pred 497 leti protestno pribil na vrata wittenberške cerkve. S tem se je začela reformacija in protestantstvo kot odgovor na težke in ekscesne razmere, ki so vladale v takratni družbi in Cerkvi. Reformatorji so stremeli k prenovi celotne družbe in so tako v mnogočem ključno vplivali na nadaljnji družbeni razvoj ter na tok evropske pa tudi svetovne zgodovine, je v poslanici spomnil Cerar.

Preko tržaškega škofa Bonoma in posebej preko duhovnika Primoža Trubarja je sredi 16. stoletja reformacijsko gibanje odločno vstopilo tudi v naše dežele. Versko jih je razgibalo, zlasti pa kulturno prebudilo, piše premier. "O ključni Trubarjevi vlogi pri oblikovanju slovenskega knjižnega jezika in izjemnem prispevku ostalih protestantskih piscev v našem slovstvu in kulturi ne bomo nikoli uspeli povedali vsega. Njihova dejavnost je tako močno posegla v našo narodno bit, da je postala nezamenljiva in neodtujljiva. Postala je močan in viden dejavnik oblikovanja slovenske dediščine," poudarja Cerar.

Izpostavil je, da ob tem letos obeležujemo kar tri za slovensko književnost pomembne zgodovinske obletnice. Mineva 450 let od natisa Trubarjevega Cerkvenega reda - Cerkovne ordnunge, 430 let od natisa Dalmatinovega prevoda Biblije in tudi 430-letnice natisa Bohoričeve slovnice.

"Za Trubarja in somišljenike je bila vera v dejavno moč Božje Besede oziroma Logosa gonilo vsega njihovega delovanja. Prepričani so bili, da lahko Beseda pomaga človeku in spremeni družbo. Temu prepričanju ne moremo oporekati niti po 450 in več letih, saj je že samo njihova književna zapuščina tako globoko zaznamovala našo kulturo, da si brez nje skoraj ni mogoče predstavljati preživetja, razvoja in ustvarjalne rasti slovenske besede in z njo omike," navaja premier.

Dan reformacije zato Cerar vidi kot skupni praznik, ne glede na nazor ali veroizpoved. Trubar in z njim slovenski protestanti so namreč po njegovih navedbah "vse bolj skupni in povezovalni simboli naše istovetnosti ter pomembni nosilci gradnje naše prihodnosti".

Komentarjev 4
  • Kranjica 17:23 31.oktober 2014.

    Žal mi je, toda vsaj meni je dovolj leporečja, govora o morali, etiki pravičnosti. Naloga vlade je, da začne s prenovo družbe, ne pa, da nam o tem pridiga. Vladi, ki že mesec in pol po ustoličenju krši lastno koalicijsko ...prikaži večo pogodbo in sama ne dela v skladu z zakoni - na enak način, kot prej vlada AB, je potrdila Bulčevo za komisarko ( čeprav se z izborom vlade strinjam), zame ni kredibilna. Da ne omenjam zgodbic o kadrih, ki jih je in jih še predlaga za odgovorna mesta.

  • h3o 16:03 31.oktober 2014.

    Komu on namenja svoje besede? Meni jih ni treba, dvomim pa, da so jih razumeli robotski poslanci, ki po svoji vesti glasujejo brez upoštevanja ustave, ustave, ki so jo napisali njihovi kolegi??

  • francek 07:57 31.oktober 2014.

    Vodi naj nas klic po prenovi duha in družbe, to že opažamo, ko izpuščajo nekatere zapornike, ki so na znanem kraju in ob znani uri ... počeli stvari, zaradi katerih so bili zaprti.Nič več pa ne omenja etike in ...prikaži več morale, vrednoti, ki sta, ko je prišel na oblast hitro izpuhteli.